Meer dan 900 schademeldingen na beving Groningen

Het gaat om kleine woningschade zoals scheuren in muren en stucwerk en knellende deuren.

Groningse gedupeerden melden zich bij het loket van Centrum Veilig Wonen in het gemeentehuis van Loppersum.
Groningse gedupeerden melden zich bij het loket van Centrum Veilig Wonen in het gemeentehuis van Loppersum. Foto Vincent Jannink/ANP

Het aantal schademeldingen in de omgeving van het Groningse Zeerijp is een dag na de aardbeving opgelopen tot 939. Het gaat vooral om kleine woningschade zoals scheuren in muren, scheuren in stucwerk, knellende deuren en ontzette raamkozijnen. Dat meldt het Centrum Veilig Wonen, de schade-instantie van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), die bewonersschade na aardbevingen in kaart brengt.

Schudden en trillen

143 meldingen komen uit een straal van 10 kilometer van Zeerijp. Maandagmiddag was het Groningse dorp het epicentrum van de zwaarste aardbeving op Nederlandse bodem sinds 2012. De beving had een kracht van 3,4 op de schaal van Richter en was in een groot deel van de provincie voelbaar. Onder meer in in Appingedam, Middelstum en de stad Groningen werd de beving waargenomen.

Lees ook de reportage over de Groningse aardbeving maandag, ‘De honden gingen voor de deur staan en ook ik dacht: weg!’

RTV Noord bericht dat de beving zelfs in het dorp Leek, zo’n 41 kilometer van het epicentrum, door sensoren werd opgepikt. Bewoners meldden dat ze hun huizen voelden schudden en trillen, schrijft de Groningse omroep.

26 bewoners gaven aan dat ze zich door de schade onveilig voelen, meldt Centrum Veilig Wonen. Zestien woningen van gedupeerden zijn inmiddels onderzocht waarbij is gekeken of er sprake is van een onveilige situatie. Twee landbouwschuren in Groningen en ’t Zandt werden als onveilig bestempeld en mogen voorlopig niet worden gebruikt. Bewoners hoeven vooralsnog hun huizen niet te verlaten. De andere adressen worden binnen 24 uur onderzocht.

In 2014 maakte NRC een fotoreportage van de schade door de gaswinning. Onder andere de boerderij van Tiemen en Alie Meulema stortte volledig in.

Op het gemeentehuis in Loppersum zijn medewerkers van het Centrum Veilig Wonen gestationeerd om de schademeldingen te verwerken. Op 19 januari vindt er een fakkelprotest plaats dat wordt georganiseerd door de Groninger Bodem Beweging, die zich verzet tegen het Groningse aardgasbeleid.