Politie Italië en Duitsland arresteren maffialeden

Bij de actie werden tweehonderd leden van de maffiaorganisatie ‘ndrangheta opgepakt die geïnfiltreerd waren in bedrijven in de twee landen.

Italiaanse politie bij een inval in september
Italiaanse politie bij een inval in september Foto Carabinieri Polizia/EPA

Bij een gezamenlijke actie hebben de politie in Italië en Duitsland tweehonderd leden van de Italiaanse maffiaorganisatie ‘ndrangheta opgepakt. Volgens een verklaring van de Italiaanse Carabinieri is met de operatie een onderdeel van de maffiagroep ontmanteld, meldt persbureau AP.

Leden van de Farao- en Marincolafamilies waren geïnfiltreerd bij bedrijven in Italië en Duitsland, vooral in bedrijven in de wijnbranche, de horeca, afvalinzameling en de uitvaartbranche. Bij de invallen zijn goederen ter waarde van 50 miljoen euro in beslag genomen. In Duitsland had de maffiaorganisatie een verkoopnetwerk opgezet waarbij ondernemers gedwongen werden om producten te kopen uit de provincie Crotone, zoals pizzadeeg en Ciro-wijn.

Bij de actie zijn ook drie burgemeesters en de president van de zuidelijke provincie Crotone opgepakt. Zij worden ervan beschuldigd nauwe relaties te hebben met de Farao- en Marincolafamilies, meldt de Italiaanse krant Repubblica.

De ‘ndrangheta heeft zich verspreid door heel Europa. In september werd een lid van de maffiaorganisatie in Amsterdam opgepakt. De Nederlandse politie heeft een speciaal team dat zich richt op het opsporen van leden van de ‘ndrangheta, als onderdeel van afspraken die met de Italiaanse overheid zijn gemaakt.