Ploumen wint Machiavelliprijs 2017 met SheDecides

De oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking richtte SheDecides op nadat president Trump financiële ondersteuning verbood voor gezondheidsorganisaties die zich bezighouden met abortus.

Oud-minister Lilianne Ploumen tijdens een persconferentie in maart
Oud-minister Lilianne Ploumen tijdens een persconferentie in maart Foto Olivier Hoslet/EPA

Oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) heeft dit jaar de Machiavelliprijs gewonnen voor haar initiatief SheDecides. Dat heeft Stichting Machiavelli dinsdag bekendgemaakt. De prijs wordt ieder jaar toegekend voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie.

Ploumen richtte het fonds SheDecides op om geld in te zamelen voor vrouwen in ontwikkelingslanden die beperkte toegang hebben tot abortus en seksuele voorlichting. De oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking ontvangt de prijs omdat “deze beweging in een recordtempo bijna 400 miljoen euro bij elkaar heeft gebracht voor het recht van vrouwen en meisjes over de hele wereld om zelf te kunnen beslissen of ze kinderen willen, wanneer en met wie”, zo staat in het juryrapport van Stichting Machiavelli.

Volgens de jury is SheDecides in alle opzichten een verschijnsel van deze tijd:

“Het is een beweging waarbij grenzen tussen overheden, NGO’s, fondsen en particulieren vervagen. Een beweging met communicatie als belangrijkste hulpbron, bepalend voor het succes ervan.”

Veilige abortus

Oud-minister Ploumen richtte vorig jaar het fonds op nadat de Amerikaanse president Donald Trump financiële ondersteuning voor gezondheidsorganisaties die zich bezighouden met abortus verbood. Daardoor ontstond een gat van 570 miljoen euro. Ploumen wil voorkomen dat vrouwen in ontwikkelingslanden geen seksuele voorlichting, anticonceptie, kraamhulp en veilige abortus meer kunnen krijgen.

Lees ook: een interview met oud-minister Ploumen over haar initiatief om veilige abortussen en voorlichting te redden.

In maart organiseerde Ploumen een conferentie waar vijftig landen en vertegenwoordigers van internationale organisaties en NGO’s bij aanwezig waren. Hier werd 181 miljoen euro ingezameld.

De prijs wordt op 14 februari uitgereikt aan Lilianne Ploumen. De Machiavelliprijs van 2016 ging naar Hugo Borst en Carin Gaemers. Zij stelden het manifest Scherp op Ouderenzorg op, waarmee ze, volgens de jury, politieke geschiedenis schreven door het onderwerp ouderenzorg uit de politieke sfeer te halen.