Noord-Korea wil deelnemen aan Spelen

Voor het eerst in twee jaar was er weer topoverleg tussen Zuid- en Noord-Korea, inzet: de deelname aan de Winterspelen in Zuid-Korea.

De Zuid-Koreaanse minister van Eenwording Cho Myoung-gyon schudt de hand van Noord-Koreaanse onderhandelaar, kolonel Ri Son-gwon.
De Zuid-Koreaanse minister van Eenwording Cho Myoung-gyon schudt de hand van Noord-Koreaanse onderhandelaar, kolonel Ri Son-gwon. Foto AFP

Noord-Korea wil volgende maand deelnemen aan de Olympische Spelen in Zuid-Korea. Het land stelt voor een delegatie van atleten, hoge overheidsfunctionarissen, journalisten en supporters te sturen. Dat is een eerste uitkomst van zeldzame gesprekken die dinsdag worden gehouden tussen de twee Korea’s. Dat meldt AP op basis van een persconferentie van de Zuid-Koreanen.

In het grensplaatsje Panmunjom worden gedurende de hele dag gesprekken gevoerd, zowel over de deelname aan de Spelen als verbetering van de relaties tussen de twee landen. De landen hadden al ruim twee jaar geen topoverleg met elkaar gehad na oplopende spanningen.

Tijdens de gesprekken stelde Zuid-Korea onder meer voor om tijdens de openings- en slotceremonie van de Spelen samen op te trekken, als de Noord-Koreanen definitief besluiten mee te doen. Bij deze ceremonies zouden beide landen samen binnenkomen.

Familiehereniging

Zuid-Korea wil ook graag dat de familieherenigingen hervat worden. Door de opsplitsing van Korea na de Koreaanse oorlog (1950-1953) werden ongeveer 66.000 families gescheiden. In 2000 vonden de eerste familieherenigingen plaats. Oorspronkelijk was elk jaar een hereniging gepland, maar door de spanningen tussen beide landen werden verschillende reünies geannuleerd. Gezinnen aan beide kanten van de grens krijgen dan de gelegenheid om elkaar weer te ontmoeten.

Lees ook: Korea’s sturen zware delegatie naar overleg

Ook wil Zuid-Korea dat er gesprekken komen over het raketprogramma van Noord-Korea. Noord-Korea wil op zijn beurt dat beide Korea’s in gesprek blijven om “vrede en verzoening” uit te dragen.

Het blijft onduidelijk of de gesprekken succesvol zullen zijn. Beide Korea’s hebben een lange historie van het vroegtijdig afbreken van onderhandelingen, of het eindigen van gesprekken zonder overeenkomst. Ook werden gemaakte afspraken soms niet nagekomen.

De Spelen zijn van 9 tot 25 februari in Pyeongchang.