Nederlanders weer vaker op vakantie, vaker in het buitenland

De economie trekt aan en daardoor reizen er meer mensen naar het buitenland. Nederlanders gingen vooral vaker op vakantie naar Spanje en Griekenland.

Een badgast in Benidorm.
Een badgast in Benidorm. Foto Robin Utrecht/ANP

Niet eerder gingen Nederlanders zo vaak op vakantie naar het buitenland. Onder de ruim 19 miljoen buitenlandse reizen die in 2017 werden ondernomen, 7 procent meer dan in 2016, waren Duitsland, Frankrijk en Spanje de populairste bestemmingen. Vakanties in Spanje en Griekenland waren de grootste stijgers. Dat blijkt uit onderzoek naar vakanties van Nederlanders door NBTC-NIPO.

In totaal boekten Nederlanders vorig jaar 36,7 miljoen vakanties, een stijging van 3 procent ten opzichte van een jaar eerder. Circa 13 miljoen Nederlanders, 82 procent van de bevolking, gingen afgelopen jaar minstens één keer op vakantie. Dat waren er ruim 250.000 meer dan in 2016.

In 2016 nam het aantal vakanties voor het eerst in jaren weer toe, nadat de economie weer aantrok. Ook toen steeg het aantal vakanties, net als afgelopen jaar, maar toen steeg vooral het aantal binnenlandse vakanties.

Griekenland steeg onder Nederlanders met stip als buitenlandse bestemming. Het land was afgelopen jaren minder in trek door de vluchtelingencrisis, maar werd in 2017 weer volop bezocht (40 procent meer dan in 2016).

Onrust in Turkije

Onder de dalers wat vakantiebestemmingen betreft, valt Turkije op. Het aantal vakanties naar Turkije is flink gedaald (met 40 procent), als gevolg van de terreurdreiging en de politieke onrust in het land.

Lees ook: Buiten de resorts is het stil op het Turkse strand

Halverwege het jaar trok het toerisme in Turkije juist iets aan. De hoop in Turkije was dat daarmee een eind was gekomen aan een slechte periode.

Het aantal vakanties in eigen land bleef afgelopen jaar met 17,6 miljoen gelijk. Volgens NBTC-NIPO heeft dit deels te maken met het matige zomerweer in Nederland. Wel was de Veluwe als bestemming voor het eerst populairder dan de Hollandse badplaatsen.

Onvoorbereid op reis

In opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken keek NBTC-NIPO ook naar reizigers hun voorbereiding. Die bleek slecht te zijn. Van de Nederlanders die vorig jaar naar het buitenland reisden, hebben ruim twee op de drie (70 procent) zich onvoldoende voorbereid. Ze hebben zich bijvoorbeeld niet laten informeren over de veiligheidssituatie in het land, de benodigde reisdocumenten, vaccinaties of de lokale gebruiken.

Mensen die zich wel informeerden, keken vooral naar de veiligheidssituatie in het gewenste vakantieland. Voor hen was terreurdreiging doorslaggevend bij het kiezen van een vakantiebestemming.