Nalatenschap: vier schilderijen

Van Dedem: cadeau aan National Gallery

Schenking

De National Gallery in Londen ontvangt vier schilderijen van de in 2015 overleden verzamelaar Willem baron van Dedem.

Jan van Kessel de Oudere, Vlinders, motten en insecten met distel en komkommerkruid, 1654 Foto National Gallery

Willem baron van Dedem (1929-2015), de oud-bestuursvoorzitter van de Maastrichtse kunstbeurs TEFAF, heeft vier kostbare schilderijen van oude meesters nagelaten aan de National Gallery in Londen, zijn voormalige woonplaats. Het museum heeft de gift eind december in een persbericht gepresenteerd als „een kerstcadeau voor het land”.

Het gaat om vier 16de- en 17de-eeuwse schilderijen. Een in 1641 op koper geschilderd portret van Christus door David Teniers de Jongere, twee genreschilderijen met insecten uit 1654 van Jan van Kessel de Oudere, en een fruitstilleven van Adriaen Coorte uit 1703.

Van Dedem, een achterneef van de Rotterdamse havenbaron D.G. van Beuningen, begon in 1963 met verzamelen. Zijn eerste aankoop was een klein schilderijtje van Adriaen Verdoel, voor 3.500 gulden. Door steeds mindere kunststukken in te ruilen tegen betere, slaagde hij erin een van ’s werelds beste privécollecties van Hollandse meesters aan te leggen.

Hij heeft ook aan Nederlandse musea geschonken. Zo kreeg het Rijksmuseum in Amsterdam in 2014 het 17de-eeuwse schilderij Boslandschap met een vrolijk gezelschap in een wagen van Meindert Hobbema. Ook het Mauritshuis kreeg doeken.

Over zijn giften heeft Van Dedem nooit dik gedaan. Tot zijn dood hingen de meeste toegezegde werken in zijn huis in Londen. Een jaar voor zijn dood zei hij in een interview met NRC: „Mijn kinderen en kleinkinderen, die schenken; die brengen een offer.” Hij kon er tot zijn dood van blijven genieten.

    • Arjen Ribbens