El Salvador

200.000 migranten verliezen in de VS hun verblijfstatus

De Verenigde Staten beëindigen de speciale beschermingsstatus van immigranten uit El Salvador. Daardoor zullen 200.000 Salvadoranen voor 9 september 2019 de VS moeten verlaten of op een andere manier hun verblijfstatus moeten verlengen, anders worden ze gedeporteerd. Dat bevestigde het ministerie van Binnenlandse Veiligheid maandag. El Salvador is na Haïti en Nicaragua het derde land waarvan burgers hun tijdelijke Amerikaanse verblijfsstatus, bekend als de ‘Temporary Protected Status’ (TPS), verliezen sinds Donald Trump president is. TPS is een vorm van humanitaire hulp voor slachtoffers van natuurrampen of oorlog. De Salvadoranen kwamen in 2001 naar de VS na aardbevingen en mogen legaal wonen en werken in de VS. (Reuters, AP)