Luchtvaart

Schiphol zit na snelle groei net onder maximum aantal vliegbewegingen

Schiphol heeft afgelopen jaar 3,7 procent meer starts en landingen afgehandeld dan een jaar eerder. De luchthaven zat met 496.747 starts en landingen net onder het plafond van 500.000 vluchten dat met de overheid en omgeving is afgesproken. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van Royal Schiphol Group. De definitieve cijfers en financiële resultaten komen volgende maand.

Het maximum van 500.000 vliegbewegingen (start of landing) geldt tot en met 2020. Dat betekent dat het aantal vluchten de komende drie jaar stabiel moet blijven. Vorig jaar noemde Schiphol-topman Jos Nijhuis een groei tot 600.000 vluchten in 2030. Werkgeversorganisatie VNO-NCW pleit zelfs voor 800.000 vluchten in 2035.

Ook het aantal passagiers bereikte opnieuw een record. Vorig jaar reisden 68,4 miljoen mensen van, naar of via Schiphol, een stijging van 7,7 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het vrachtvolume groeide met 5,4 procent.

KLM vervoerde vorig jaar ook een recordaantal passagiers, maakte de luchtvaartmaatschappij dinsdagochtend bekend. Het aantal passagiers steeg vorig jaar met 7,5 procent naar bijna 33 miljoen. Bij zustermaatschappij Air France was de stijging met 3 procent meer bescheiden. Dochterbedrijf Transavia groeide met 11 procent naar bijna 15 miljoen passagiers.

Andere luchthavens van Schiphol Group groeiden ook. Eindhoven Airport zag 19 procent meer reizigers; 5,7 miljoen. Rotterdam The Hague Airport had 5 procent meer reizigers; 1,7 miljoen, maar 18 procent minder vluchten: ruim 14.300.

Om Schiphol te ontlasten, besloot het vorige kabinet in 2014 dat Lelystad Airport mocht uitbreiden als ‘vakantievliegveld’. Een langere start- en landingsbaan is klaar, de passagiersterminal is in aanbouw. Het kabinet wil dat Lelystad, waarvan Schiphol Group eigenaar is, in april 2019 opengaat. De politieke steun in de Tweede Kamer en provincies brokkelt echter af.