Recensie

Recensie Film

Liam Neeson op herhaling als actieheld

Actie In ‘The Commuter’ is Liam Neeson opnieuw te zien als actieheld in een race tegen de klok. Misschien toch een beetje zonde voor zo’n begaafd acteur.

Een enerverende treinreis voor forens Liam Neeson in ‘The Commuter’.
Een enerverende treinreis voor forens Liam Neeson in ‘The Commuter’.

Vier jaar geleden speelde Liam Neeson in de actiefilm Non-Stop van Jaume Collet-Serra. Daarin is hij een air marshal die tijdens een vlucht op zoek moet naar een levensgevaarlijke gek. Met dezelfde regisseur maakt Neeson nu The Commuter: ongeveer hetzelfde verhaal maar dit keer speelt de actie zich niet af aan boord van een vliegtuig maar in een rijdende trein. Het principe is hetzelfde: in een kleine, claustrofobische ruimte moet hij in een race tegen de klok op zoek naar een onbekende.

In The Commuter is Neeson de forens Michael, een verzekeringsagent die al tien jaar met de trein naar zijn werk reist. Hij en zijn gezin verloren veel geld tijdens de kredietcrisis, wat problemen oplevert nu hun zoon naar de universiteit gaat. Tot overmaat van ramp wordt hij ontslagen. Op deze rotdag wordt hij in de trein benaderd door de mysterieuze Joanna, een vrouw die hem een voorstel doet. In ruil voor 100.000 dollar moet hij iemand zoeken die Prynne heet en een tracker in diens tas stoppen. Dit moet voordat de trein zijn eindpunt bereikt en al snel wordt duidelijk dat Joanna zijn echtgenote en zoon in gijzeling heeft, wat de druk nog meer opvoert.

Lees ook Wat was uw favoriete film van 2017? Win vrijkaartjes voor de NRC Filmdag

The Commuter kan bogen op een aantal aardige actie-sequenties, maar heel vernieuwend of verrassend is het allemaal niet. Dat de plot steeds ridiculer wordt helpt daarbij niet. Dat het te maken heeft met corruptie maakt Collet-Serra, met wie Neeson ook al Unknown (2011) maakte, helemaal aan het begin duidelijk, als hij Michael, een ex-agent, met een voormalig collega naar een tv-fragment laat kijken waarin het gaat over corruptie in hoge kringen. Neeson heeft veel succes met zijn actierollen, en dat is hem gegund, maar misschien is het tijd voorzichtig de vraag te stellen of het ook niet een beetje een verspilling van zijn talent is.