Grens Venezuela met ABC-eilanden blijft dicht

De verbindingen tussen Venezuela en de eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao blijft afgesloten. Eerst moeten de smokkelaars aangepakt worden.

Foto EPA

De grens tussen Venezuela en de Antilliaanse eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao blijft gesloten. Dit zei de Venezolaanse vicepresident Tareck El Aissami dinsdagochtend (Nederlandse tijd) via Twitter. Daar meldde hij dat de Venezolaanse president Nicolás Maduro daartoe heeft besloten. Pas wanneer de Venezolanen met “de hoogste instanties” van de eilanden in contact komen, kan er naar een oplossing gezocht worden.

Maduro besloot vrijdag de grens 72 uur te sluiten omdat de smokkel tussen zijn land en de eilanden wat hem betreft moet stoppen. De ABC-eilanden zouden schuldig zijn aan het faciliteren van het smokkelen van goederen en Venezolaanse bodemschatten als goud en ertsen. Volgens Maduro is zijn bevolking de dupe van de smokkel.

Lees ook de reactie van delegatieleider Pechtold: Afhankelijkheid van Venezuela te groot

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat Nederland “niet formeel” is geïnformeerd over de verlenging van de grenssluiting en noemt dat “teleurstellend”. Het ministerie erkent dat er smokkelpraktijken plaatsvinden tussen de ABC-eilanden en Venezuela zegt dat hierover momenteel “constructieve gesprekken” plaatsvinden met de Venezolaanse regering. Komende vrijdag vindt er een officieel overleg tussen de koninkrijksregering en Venezuela plaats. “We gaan ervan uit dat, als er een gezamenlijke aanpak van de smokkel overeengekomen is, Venezuela de maatregelen zal terugdraaien”, aldus Buitenlandse Zaken.

Nederland zei zondag al dat de eenzijdige sluiting van de grens niet bijdraagt aan een oplossing voor de smokkelpraktijken. Het sluiten van de grenzen “past wat ons betreft niet bij het streven naar goede buurlandrelaties”, zo stelde het ministerie.

Lees ook: ‘Maduro zoekt een vijand om de schuld te kunnen geven’

De directe gevolgen van het besluit van Venezuela voor Curaçao zijn nog niet helemaal duidelijk. President Maduro heeft aangegeven dat passagiers niet zullen stranden. Niettemin zijn vluchten geannuleerd. De Curaçaose premier Eugene Rhuggenaath heeft aangekondigd maatregelen te nemen om problemen als gevolg van de tijdelijke sluiting van de grenzen te voorkomen.

2.616 procent inflatie

Venezuela zucht onder het economische wanbeleid van de links-populistische Maduro en zijn voorganger Hugo Chávez (1954-2013). Dinsdag meldde de commissie financiën van het parlement dat het land in 2017 onder 2.616 procent inflatie leed en dat de economie 15 procent is gekrompen.

Hyperinflatie, schaarste aan eten en medicijnen en harde repressie dragen bij aan een uittocht van Venezolanen. Veelal vertrekken zij naar buurlanden of naar Spanje, maar soms ook naar Aruba, Bonaire of Curaçao, die vlakbij Venezuela liggen, zag onze correspondent Nina Jurna.

Lees over de uittocht, onder meer naar Curaçao: Per boot naar een beter leven in Curaçao