Opinie

Een begrafenisstoet op de rode loper

Gewoonlijk zijn de Golden Globes een in alcohol en boude humor gedrenkte klatergoudshow. Niet dit jaar. De meeste sterren verschenen in het zwart, en uitten vrome woorden. Intussen blijft de #MeToo-lijst groeien. Dat belooft wat voor de Oscars.

Oprah Winfrey in het Witte Huis in 2020, met Tom Hanks als haar vice-president? Toen Winfrey zondag op het Golden Globes-gala een „nieuwe dag achter de horizon” voorzag, viel Hollywood collectief in katzwijm. Indrukwekkend, visionair, presidentieel, twitterden de sterren over haar speech. „Oprah heeft een raket gelanceerd”, jubelde Meryl Streep. „Ik weet dat ze zich niet kandidaat wil stellen, maar ze kan er niet meer onderuit.”

Normaliter is het Golden Globe-gala een in alcohol en boude humor gemarineerde klatergoudshow. Dit jaar oogde het eerder als een begrafenisstoet voor het oude Hollywood, met louter zwarte pakken en vrome woorden op de rode loper. Zwart was de kleur van solidariteit met #MeToo en Time’s Up, Hollywoods nieuwe actiegroep voor gelijke behandeling van vrouwen.

Er was mannelijk ongemak. Gastheer Seth Meyers trof de juiste toon met zijn „Welkom, dames en resterende heren.” Mannen hoefden „voor het eerst in drie maanden niet in paniek te raken als hun naam hardop wordt voorgelezen”, suste hij. Achteraf klonk kritiek omdat geen man zich verder op het podium uitsprak over #MeToo. Maar dat is lastig. Mannen die dat op de rode loper deden, klonken defensief, aanmatigend of – god verhoede – bezig met ‘mansplaining’. Wie geschoren wordt, zit beter stil.

Is #MeToo nu dan klaar? Niet waarschijnlijk. De zwarte lijst blijft groeien: deze week met tweevoudig Oscarwinnaar schrijver-regisseur Paul Haggis, die door vier vrouwen van verkrachting wordt beticht. Filmstudio’s wankelen, mediabedrijven liggen onder het vergrootglas. Zo was het zondag zweten voor de gebotoxte knipmessen van roddelzender E! Zij debiteren aan de rode loper doorgaans onbenulligheden over jurk of kapsel en knikten dit jaar in het zwart vroom bij elke solidariteitsverklaring. Maar dat ging niet helpen, wisten ze: in december vertrok presentatrice Cat Sattler met slaande deuren bij E! omdat ze maar de helft verdiende van haar co-presentator Jason Kennedy. Actrice Debra Messing wreef dat de bedremmelde presentators als eerste in: „Ik ben geschokt dat E! niet gelooft in gelijke betaling voor mannen en vrouwen.” Laura Dern, Eva Longoria, Amy Schumer, Sarah Jessica Parker en Brie Larson volgden: nooit duurde een rode loper zo lang voor E!.

Zelfs de onfeilbare Meryl Streep was aangeschoten wild. Vorig jaar wierp ze zich tijdens de Golden Globes op als het geweten van Hollywood in tijden van Trump. In december verweet slachtoffer Rose McGowan de diva evenwel „ziekelijke hypocrisie” omdat ze innig had samengewerkt met ‘Pig Monster’ Harvey Weinstein. En dan nu in het zwart? Beter in Marchesa, sneerde McGowan, het modemerk van Weinsteins ex-echtgenote. Er verschenen ‘She Knew’-posters tegen Streep.

Meryl Streep ontkende nogmaals dat ze wist van Weinsteins wangedrag en leidde zondag de Oprah for president:-parade. Een afleiding en ontkenning van de morele averij die Hollywood opliep door #MeToo, zo lijkt het. Alsof Amerika op moreel leiderschap vanuit het Beverly Hilton wacht. Eerder op meer boetedoening en rouw, te beginnen op 4 maart, bij de Oscars.