Opinie

De Dichter des Vaderlands over de politie

Dichter des Vaderlands Ester Naomi Perquin liep de afgelopen maanden mee met de Nationale Politie, wat leidde tot een bundel van tien gedichten. Dit is het eerste gedicht.

Dichter des Vaderlands

Voor

Hoe meet je de zwaarte van een klap die nooit kwam,
zoek je de fiets waar niets mee is, die er nog staat?
De brand in een leegstaand schoolgebouw,
nooit uitgebroken, laat geen sporen na.

Hier is de eindeloze lijst van dingen die niet zijn gebeurd,
hier is de nooit betaalde prijs voor toeval, dronkenschap,
loslippigheid. Hier is het dodelijke ongeluk, de schade
die je nooit veroorzaakt hebt.

Hier klinkt de niet geslaakte kreet van twee
uit bed gebelde ouders. De stad zwermt
van ongehoord geluid. Je luistert ’s nachts
naar de zachte voetstap van de dochter die
onaangetast de trap op sluipt.

‘Politie snapt dat één woord alles uitmaakt’

Het was de politie zelf die op het idee kwam en Dichter des Vaderlands Ester Naomi Perquin vroeg om een paar maanden ‘embedded’ met de politie mee te lopen.

Met de tien ‘politiegedichten’ die eruit voortvloeiden, wordt het eerste jubileum van de Nederlandse Politie (voorheen Nationale Politie) gevierd.

Perquin zei ‘ja’, maar bedong volledige vrijheid. Ze maakte huiszoekingen, arrestaties en achtervolgingen mee, en raakte geïnspireerd door de raakvlakken van poëzie en politie. „Ik zag dichters en agenten als tegenpolen, maar merkte dat agenten juist heel veel gevoel hebben voor poëzie. Ze snappen dat je taal op verschillende manieren kunt inzetten. Hoe ze met een collega praten, een slachtoffer, een verwarde man. Een agent weet heel goed dat één woord het verschil kan maken. Daarin hebben we elkaar gevonden.”

„De sterke arm is een mens”, schrijft korpschef Erik Akerboom, ook niet zonder gevoel voor poëzie, in een inleiding op de gedichten. De politie hoopt met de gedichten een andere kant van het politiewerk voor het voetlicht te brengen, die tussen de verhalen over de geplaagde reorganisaties „onderbelicht” blijven. In 2013 werden de 26 politiekorpsen samengevoegd tot één nationaal korps.

De tien politiegedichten van Perquin staan in de bundel Lange armen, die deze week in gelimiteerde oplage verschijnt.