Banen weg bij onderzoeksafdeling Philips Lighting

Philips schrapt een derde van de 350 arbeidsplaatsen. De focus op het Internet of Things maakt een efficiëntere organisatie noodzakelijk, aldus het bedrijf.

Foto Lex van Lieshout/ANP

Bij Philips Lighting verdwijnt de komende tijd een derde van de arbeidsplaatsen op de onderzoeksafdeling. Het bedrijf bevestigt aan NRC dat berichtgeving daarover in het Eindhovens Dagblad klopt. In totaal verdwijnen 118 van de 350 banen bij de op de Eindhovense High Tech Campus gevestigde afdeling. Het personeel en de ondernemingsraad zijn hierover dinsdag ingelicht.

Met de ingreep denkt het bedrijf de onderzoeksafdeling efficiënter te kunnen laten werken, zo geeft een woordvoerder aan. “We komen uit de conventionele verlichting en richten ons steeds meer op slimme verlichtingssystemen en het Internet of Things.” De banen die verdwijnen zijn daarvoor minder relevant. “Door de organisatie wat in te krimpen, kunnen sneller beslissingen worden genomen.”

Philips Lighting werd twee jaar geleden afgesplitst van het Eindhovense moederbedrijf. Daarbij ging tweederde van de afdeling Philips Research naar Philips zelf en eenderde naar de nieuwe lichtdivisie.

Lees ook: Philips Lighting blijft ook na beursgang verder krimpen

Onverwacht

Werknemers zijn verrast door de reorganisatie, omdat ze die twee jaar na de afsplitsing niet meer verwacht hadden, geeft een van hen aan tegenover het Eindhovens Dagblad. “De beursgang legde twee jaar terug echter een dusdanige druk op de organisatie, dat je pas later stappen kunt gaan zetten in het herinrichten van het bedrijf”, stelt Philips Lighting.