AEX op hoogste punt sinds 2001

De laatste keer dat de AEX een stand van 563 punten bereikte, was in het voorjaar van 2001, vlak na het knappen van de internetzeepbel.

De AEX aan het Beursplein in Amsterdam dinsdag, een half uur voor deze sloot.
De AEX aan het Beursplein in Amsterdam dinsdag, een half uur voor deze sloot. Foto Evert Elzinga/ANP

De AEX-beurs is dinsdag op de hoogste stand gesloten sinds de zomer van 2001. De hoofdgraadmeter van de Amsterdamse beurs won dinsdag 0,4 procent aan waarde, naar 563,04 punten. Na meer dan tien jaar heeft de AEX daarmee de schade die de kredietcrisis aanrichtte hersteld.

De laatste keer dat de AEX een stand van 563 punten bereikte, was in de zomer van 2001, vlak na het knappen van de internetzeepbel. Op zijn hoogste punt, een klein jaar daarvoor, bereikte de index met 701,56 punten het hoogste niveau ooit.

In juli 2007 sloot de AEX met 561,90 punten op zijn vorige, iets minder hoge piek. Die stand werd bereikt op de dag dat ABN Amro een tweede overnamebod ontving van Fortis, Royal Bank of Scotland en het Spaanse Banco Santander. Door de crisis kon de AEX die opmars geen gevolg geven.

Geholpen door Altice

Ook beurzen elders op de wereld zetten de afgelopen maanden al recordniveaus neer. Die opmars wordt mede veroorzaakt door het ruime monetaire beleid van centrale banken, die de afgelopen jaren veel kapitaal de markten hebben ingepompt. De Dow Jones brak donderdag nog de symbolische grens van 25.000 punten.

Het laatste zetje kreeg de AEX woensdag van Altice, dat een forse koerswinst boekte van 10,5 procent. De laatste maanden verloor het Franse kabel- en telecombedrijf veel aan waarde. Ook verzekeraar Aegon ging dinsdag met 2,4 procent vooruit. Het is de vijfde dag op rij dat de AEX hoog sluit: zaterdag werd het hoogste niveau in tien jaar bereikt.

Beurzen begonnen dit jaar zoals ze vorig jaar eindigden, met winst. Welke aandelen zijn in 2018 interessant? NRC liet vijf experts aan het woord.

Ook de Amsterdamse MidKap sloot dinsdag positief, evenals de graadmeters elders in Europa. In onder andere Frankfurt, Londen en Parijs wonnen beurzen tot 0,7 procent.