Abortus

Ploumen wint Machiavelliprijs 2017 met SheDecides

Oud-minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) heeft de Machiavelliprijs gewonnen voor haar initiatief SheDecides. Dat heeft Stichting Machiavelli dinsdag bekendgemaakt. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie. Ploumen richtte SheDecides op nadat president Trump financiële ondersteuning verbood voor gezondheidsorganisaties die zich bezighouden met abortus. Het fonds zamelt geld in voor vrouwen in ontwikkelingslanden die beperkte toegang hebben tot abortus en seksuele voorlichting en haalde binnen korte tijd bijna 400 miljoen euro op. Volgens het juryrapport is SheDecides een verschijnsel van deze tijd. „Het is een beweging waarbij grenzen tussen overheden, ngo’s, fondsen en particulieren vervagen.” (NRC)