Recensie

Vrolijk middeleeuws sprookje

Zelden was een verhaal over de zoektocht naar een biologische moeder zo hilarisch en buitensporig als in Papa Zoglu, het vrolijke middeleeuwse sprookje van Simon Spruyt. Zoglu is een besnorde zevenjarige die van een oud wijf hoort dat zijn moeder een koe is. Tovenarij of niet, hij is vastberaden haar te vinden. Zijn queeste brengt hem onder meer bij twee homoseksuele Teutonen, misantrope houthakkers en een suïcidale albino, maar geen van hen kan de koeienprins verder helpen. In een bijbels sluitstuk („Maar kijk dan! Die koe is Hij!”) komt alles toch nog goed, al moet de lezer zich daarbij door een overdaad aan mystieke ervaringen worstelen.

Het boek als geheel ziet er perfect uit. De vormgeving, kleur en uitstraling van het verhaal is die van middeleeuwse grafiek. De Gotisch geletterde vertelteksten en dialogen zijn gevat in een geestige mengelmoes van archaïsch, grof en jong taalgebruik. Het maakt Papa Zoglu een rare leeservaring, maar wel een die blijft hangen.

    • Stefan Nieuwenhuis