VertraginG

Slecht weer hindert steeds meer vluchten in Nederland

De luchtvaartsector in Nederland had afgelopen jaar veel last van extreme weersomstandigheden. Het aantal geannuleerde of langdurig vertraagde vluchten nam daardoor met bijna tweederde toe tot een kleine 9.500. Dat meldt EUclaim, een bedrijf dat gedupeerde passagiers tegen een vergoeding helpt hun schade te verhalen. EUclaim telde in 2017 ruim zevenduizend annuleringen, meer dan twee keer zoveel als in 2016. In totaal kwamen 1,5 miljoen reizigers van en naar Nederland met een vertraging van meer dan drie uur aan op hun eindbestemming. Bij zo’n lange vertraging hebben passagiers doorgaans recht op compensatie. Dat geldt evenwel niet als de luchtvaartmaatschappij zich kan beroepen op overmacht, bijvoorbeeld bij extreem weer. Dat was bij het merendeel van de gemelde incidenten het geval. (ANP)