Verdachte aanslag op bus Borussia Dortmund bekent

De 28-jarige man wilde naar eigen zeggen niemand verwonden of doden. Hij wordt door de aanklager verantwoordelijk gehouden voor 28 pogingen tot moord.

De politie doet onderzoek na de aanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund, in april 2017. Foto Martin Meissner/AP

De 28-jarige man die vastzit voor het plegen van een bomaanslag op de spelersbus van voetbalclub Borussia Dortmund, afgelopen april, heeft maandag in de rechtbank zijn daad bekend. Tegelijkertijd zei Sergei W. dat hij niet de bedoeling had om mensen te verwonden of doden, meldt persbureau AP.

Justitie in Duitsland houdt W. verantwoordelijk voor 28 pogingen tot moord, het verwonden van twee mensen en het veroorzaken van een explosie. De rechtszaak begon vorige maand.

Door de aanslag op 11 april raakten Dortmund-verdediger Marc Bartra en een politieagent gewond. De spelersbus werd, op weg naar het eigen stadion, getroffen door drie explosieven. Daarop werd de Champions League-kwartfinalewedstrijd tussen Borussia Dortmund en AS Monaco een dag uitgesteld.

Lees ook onze reportage van vlak na de aanslag: Dortmund is niet bang, wel aangedaan

Spijt van zijn acties

Volgens het Duitse persbureau dpa zei de verdachte in de rechtbank dat hij de explosieven zo had gemaakt “dat er geen letsel aan mensen kon worden verwacht”. Ook vertelde hij “diepe spijt” te hebben van zijn acties.

De verdachte, een Duitser met een Russische achtergrond, pleegde de aanslag volgens het Openbaar Ministerie om te kunnen profiteren van een koersval van het aandeel Borussia Dortmund op de beurs. Hij hoopte daarmee een half miljoen euro te verdienen. In de week voor zijn daad zou W. voor meer dan 26.000 euro hebben geïnvesteerd. Borussia is de enige voetbalclub in Duitsland met aandelen op de beurs.

W. werd tien dagen na de aanslag gearresteerd.

    • Maarten Dallinga