Syrië

‘23 doden door autobom in stad Idlib’ – aanslag nog niet opgeëist

Zeker 23 mensen zijn zondag gedood door een explosie met een autobom in de Syrische stad Idlib. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, dat vanuit Londen met hulp van een lokaal netwerk de burgeroorlog in kaart brengt. De autobom vernietigde het hoofdkwartier van een jihadistische groepering, bestaande uit strijders uit Centraal-Azië. De aanslag is niet opgeëist. Het hoofdkwartier van de ‘Kaukasische Soldaten’ uit Centraal-Azië zou gelieerd zijn aan Tahrir al-Sham. De gelijknamige provincie Idlib is het laatste grote bolwerk van de rebellen, die in een burgeroorlog vechten tegen het leger van president Assad. In oktober zette het leger, met Russische luchtsteun, een offensief in om de provincies Idlib, grenzend aan Turkije, en Hama te veroveren. Nu escaleert het geweld er. (Reuters)

    • Menno Sedee