Superfood

Nederland eet en verhandelt steeds meer quinoa

Nederland voert steeds meer quinoa in en uit. In 2016 importeerde Nederland ongeveer 5,5 miljoen kilo quinoa, ruim drie keer zoveel als vier jaar geleden. Dat meldt het CBS op basis van handelscijfers. De export nam toe van 1,4 miljoen kilo in 2012 tot 3,5 miljoen kilo in 2016. Twee miljoen kilo bleef in Nederland voor consumptie. De meeste ingevoerde quinoa komt uit Zuid-Amerika, voornamelijk uit Peru. Het eiwitrijke quinoa is officieel geen graansoort, maar bestaat uit zaadjes. ‘Superfood’ quinoa is wereldwijd in trek. Desondanks wordt in Nederland nog maar op zeer beperkte schaal quinoa verbouwd. Volgens het CBS gaat het om zo’n twintig bedrijven met minder dan honderd hectare. De prijs van quinoa fluctueert hevig. Eerst steeg de prijs enorm door de vraag, totdat de vraag daardoor weer afnam. (NRC)

    • Carola Houtekamer