Prominente vrouwenrollen winnen

Golden Globes

De uitreiking van de Golden Globes was een zee van zwarte outfits als protest tegen ongelijkheid. Oprah Winfrey schitterde met een vurige, persoonlijke speech.

Oprah Winfrey was zondagnacht bij de Golden Globes de ster van de avond. Foto Reuters

Een zee van zwarte outfits, dat was de 75ste editie van de Golden Globes afgelopen zondag. Actiegroep Time’s Up had actrices gevraagd om zwarte jurken te dragen en zo steun te betuigen aan de strijd tegen ongelijkheid en discriminatie binnen en buiten Hollywood. Een oproep die door bijna alle aanwezigen werd opgevolgd.

Drama Three Billboards Outside Ebbing, Missouri was de grootste winnaar van het gala waarmee het Amerikaanse filmprijzenseizoen begint: de film verzilverde vier van zijn zes nominaties. Maar dit jaar werd er in Beverly Hills meer gekeken naar wat er werd gezegd en gedragen, dan naar wie er prijzen mee naar huis mocht nemen.

Het is de eerste grote Hollywoodceremonie sinds #MeToo die viraal ging; voor en tijdens de uitreiking werden talloze statements gemaakt over seksueel grensoverschrijdend gedrag en ongelijkheid in de filmindustrie. Behalve dat ze over de rode loper wandelden in elegante zwarte jurken, namen sommige actrices zoals Meryl Streep en Emma Stone vrouwelijke activisten mee als date.

In zijn openingsspeech die bijna volledig over genderongelijkheid en diversiteit ging, maakte comedian en gastheer Seth Meyers scherpe grappen over de gevallen Hollywoodproducent Harvey Weinstein – „de olifant die niet in de kamer is”, acteur Kevin Spacey en regisseur Woody Allen. Verder omschreef Meyers de avond voor mannelijke genomineerden als „de eerste keer in drie maanden dat je niet doodsbenauwd hoeft te zijn als je naam hardop wordt voorgelezen”.

Bekijk hier hoe Oprah Winfrey haar oeuvreprijs in ontvangst nam:

Ster van de avond was Oprah Winfrey met haar speech bij het ontvangen van de Cecil B DeMille award, een oeuvreprijs. Ze hield een vurig, eloquent en persoonlijk pleidooi over het belang van rolmodellen en persvrijheid en sprak zich uit tegen discriminatie en seksuele agressie. „Ik wil dat alle meisjes die nu kijken, weten dat er een nieuwe tijd zal aanbreken”, zei ze in de toespraak die ervoor zorgde dat op sociale media meteen overal de oproep ‘Oprah for president 2020’ verscheen. Gastheer Meyers had eerder op de avond al een grapje gemaakt waarmee hij Oprah wilde overtuigen zich kandidaat te stellen.

Prominente vrouwenrollen

De Golden Globe-beeldjes worden jaarlijks uitgereikt aan films en tv-series door de Hollywood Foreign Press Association (HFPA), een organisatie die bestaat uit een negentigtal journalisten en fotografen die werken voor pers buiten de Verenigde Staten. Het evenement staat bekend als losser en met meer drank overgoten dan de Oscars en er zijn anders dan bij de Academy Awards aparte prijzen voor drama’s en komedies of musicals.

De grote winnaars afgelopen zondag waren films en tv-series met prominente vrouwenrollen. Zo gaat viervoudig winnaar Three Billboards Outside Ebbing, Missouri over een moeder die weigert te accepteren dat de moordenaar en verkrachter van haar tienerdochter onbekend en ongestraft blijft. De film werd niet alleen verkozen tot beste drama, maar kreeg ook de prijs voor beste scenario (Martin McDonagh), beste actrice in een drama (Frances McDormand) en beste mannelijke bijrol (Sam Rockwell).

Coming-of-agekomedie Lady Bird kreeg de prijs voor beste ‘comedy of musical’, hoofdrolspeelster Saoirse Ronan werd beste actrice in diezelfde categorie. Verder waren er ook talloze prijzen voor tv-series waarin vrouwenrollen de aandacht trekken. Big Little Lies, over welgestelde moeders met duistere geheimen, haalde vier prijzen van zes nominaties binnen, waaronder een voor Nicole Kidman als beste actrice en een voor Alexander Skarsgård als beste mannelijke bijrol.

De dystopische tv-serie The Handmaid’s Tale die een wereld laat zien waarin vrouwen geen rechten meer hebben, won twee Golden Globes, waaronder een voor hoofdrolspeelster Elisabeth Moss. Verder kreeg de komische tv-serie The Marvelous Mrs Maisel over een vrouwelijke stand-up comedian twee beeldjes.

The Shape of Water, het sprookje van de Mexicaans-Amerikaanse regisseur Guillermo Del Toro, kon slechts twee van zijn zeven nominaties verzilveren. Del Toro werd verkozen tot beste regisseur. Presentatrice Natalie Portman wees erop dat in deze categorie geen enkele vrouw was genomineerd. De Brit Gary Oldman won de award voor beste filmacteur voor zijn vertolking van Winston Churchill in drama Darkest Hour. James Franco werd de beste acteur in een komedie (The Disaster Artist).

    • Sabeth Snijders