Overleden

Oud-voorzitter Wereldhandelsorganisatie Peter Sutherland overleden

Foto Magali Girardin/EPA

De Ierse voormalig eurocommissaris en oud-WTO-voorzitter Peter Sutherland is zondag op 71-jarige leeftijd overleden. Ierse media melden dat hij is bezweken aan de gevolgen van een hartaanval die hem twee jaar geleden trof. Sutherland bekleedde verschillende topfuncties bij grote internationale instituten. In de jaren tachtig was hij als eurocommissaris verantwoordelijk voor mededingingsbeleid van de Europese Unie. In zijn dagen als commissaris zette Sutherland ook mede het Erasmus-programma op, waarmee Europese studenten in het buitenland kunnen studeren. Vanaf 1995 werd de Ier de eerste voorzitter van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Hierna werkte hij onder meer bij de Europese dochtermaatschappij van Goldman Sachs. (NRC)