Onlusten

Parlement Iran vraagt opheldering van regering over de aanpak van demonstranten

Het Iraanse parlement heeft de regering tijdens een urenlang debat achter gesloten deuren om opheldering gevraagd over de aanpak van de demonstraties van afgelopen weken. Er vielen daarbij zeker 21 doden en er werden honderden mensen opgepakt. De Revolutionaire Garde zei dat veiligheidsdiensten een einde hebben gemaakt aan de demonstraties tegen de overheid. De Garde verklaarde dat de onlusten zijn aangewakkerd door de Verenigde Staten, Israël, Saoedi-Arabië en aanhangers van de monarchie waaraan in 1979 een einde kwam. Intussen werd een verbod uitgevaardigd op Engelse les voor scholieren van de basisschool. Islamitische leiders waarschuwden voor een westerse „culturele invasie”. Volgens het hoofd van de Iraanse Raad voor Hoger Onderwijs moet in het basisonderwijs de basis worden gelegd voor Iraanse cultuur. Engels wordt in Iran vooral onderwezen op middelbare scholen. Hoewel in de aankondiging geen verband werd gelegd met de protesten in het land, maakten Iraniërs die associatie wel door het „filteren van het Engels” in grappen op sociale media te linken aan het blokkeren van de app Telegram tijdens de demonstraties. (Reuters, AFP)