OM eist opnieuw 18 jaar in undercoverzaak

De zaak is omstreden, omdat Wim S. tot het bekennen van een moord was verleid in een undercoveroperatie van de politie.

Foto Lex van Lieshout/ANP

In hoger beroep heeft het Openbaar Ministerie (OM) tegen Wim S. opnieuw achttien jaar celstraf geëist. De man zou in december 2010 zijn vriendin Heidy Goedhart (34) hebben vermoord in hun woning in Kaatsheuvel.

De zaak is omstreden, omdat S. tot een bekentenis was verleid in een grootschalige undercoveroperatie van de politie. In die operatie, die een jaar duurde, won undercoveragent ‘Joep’ het vertrouwen van Wim S., die in 2014 uiteindelijk in het Spaanse Marbella tegenover hem de moord toegaf. S. trok later zijn biecht in.

Twijfels over bekentenis

De rechter vond de bekentenis geloofwaardig genoeg. In mei 2016 werd S. door de rechtbank van Breda veroordeeld tot achttien jaar celstraf. “Ik ben onschuldig, jullie hebben de verkeerde”, zei S. toen. Hij kondigde meteen aan in hoger beroep te gaan.

Rechtspsychologen hebben hun twijfels geuit over de waarde van de bekentenis. “Een verdachte inpalmen, zoals bij Wim S. gebeurde, is óók een manier van druk uitoefenen”, zei rechtspsycholoog Harald Merckelbach in NRC.

Sollicitatie in Marbella

Om met S. in contact te komen deed ‘Joep’ zich in 2013 voor als de baas van een beveiligingsbedrijf. S., die geldproblemen had en op zoek was naar werk, liet zich inhuren en deed een aantal klussen. Na een jaar stelde ‘Joep’ S. voor in dienst te gaan, maar dan moest S. op sollicitatie bij de hogere baas in Marbella.

Lees meer over de undercoveroperatie en twijfels van rechtspsychologen: Het strand kan ook best een verhoorkamer zijn

Tijdens die sollicitatie zou de baas hebben gezegd dat hij wist van de moord en geen problemen wilde. S. ontkende, zoals hij daarvoor ook steeds tegenover de politie had gedaan. De baas zou hebben aangedrongen en hebben gezegd dat er voor alles een oplossing is. Als S. bekende, zouden zijn problemen ophouden en zou hij de baan hebben. In de taxi terug bekende S. tegenover ‘Joep’. Twee weken later, in oktober 2014, werd S. opgepakt.

    • Menno Sedee