Nieuw jaar, nieuwe trainer maar dezelfde pijn bij Ajax

Ajax

In het weekeinde dat er een nieuwe dimensie aan de Nouri-tragedie werd toegevoegd, begon trainer Erik ten Hag bij Ajax.

Erik ten Hag aan het begin van zijn eerste werkdag bij Ajax. Robin van Lonkhuijsen/ANP

Een nieuw jaar, een nieuwe trainer, een nieuwe linksback ook. Ajax heeft zondagmiddag de titeljacht hervat met „een anderhalf uur durende oefensessie met onder meer een groot positiespel en partijvorm”, zo meldde de clubwebsite.

Strakblauwe hemel, winters fris. De 25-jarige Argentijnse back Nicolás Tagliafico, mede aangetrokken om zijn leiderschapskwaliteiten, zette zijn eerste stappen op Amsterdams voetbalgras. De nieuwe hoofdcoach Erik ten Hag en zijn assistent Alfred Schreuder, die zaterdag allebei voor 2,5 jaar tekenden, zetten de lijnen uit op een voor pers en publiek besloten training. Nadien volgden interviews met NOS en Fox Sports. De club nodigde daarnaast een ‘selecte groep vaste volgers’ uit voor een gesprek. Ten Hag verwelkomt overige mediavertegenwoordigers, waaronder NRC, vrijdag in Portugal.

De selectie reist deze maandag af naar de Algarve, voor een zesdaags trainingskamp in het Zuid-Portugese Lagos. Het zal gaan over de aanpak van Ten Hag, over de opmaat naar Ajax - Feyenoord over twee weken, systemen en spelers. „4-3-3 is heilig, denk ik”, zei Ten Hag bij Fox. „Maar het ligt aan hoe je dat uitvoert.”

Maar het is ook de week waarin letselschadeadvocaat John Beer zijn bevindingen aan de Nouri-familie overlegt, een half jaar nadat Ajacied Abdelhak Nouri tijdens een oefenwedstrijd in Oostenrijk op het veld ineenzakte en niet meer opstond. Met de verscherping van het juridische steekspel tussen de Nouri-familie en Ajax is een nieuwe dimensie toegevoegd aan de tragedie die het hele seizoen overschaduwt.

De familie hoopt van hun advocaat antwoord te krijgen op met name de vraag of er te laat begonnen is met hartmassage en of er sprake is van verwijtbaar handelen. Met de bevindingen van Beer kan eventueel een verder (juridisch) traject uitgestippeld kan worden.

NRC schreef zaterdag dat de KNVB en Ajax wisten van een hartafwijking bij Nouri die geconstateerd werd in 2014. Volgens de voetbalbond is dat ook mondeling en schriftelijk aan de voetballer meegedeeld, maar voor dat laatste ontbreekt bewijs. Alleen bij spelers onder de zestien worden ook de ouders ingelicht. Nouri was toen zeventien.

De familie zegt geen kennis van deze afwijking te hebben gehad, tot zij er een aantal weken terug mee werden geconfronteerd. Volgens advocaat Beer was de clubarts op de hoogte van de geconstateerde hartafwijking, maar heeft hij nagelaten dit in twee gesprekken met de familie na het ongeval te vertellen. „Een gemiste kans”, noemde Beer dat bij de NOS. „Dat is niet goed als je wil dat verhoudingen nog werkbaar blijven.”

Of er een relatie is tussen Nouri’s hartstilstand op 8 juli 2017 en de eerder geconstateerde afwijking in 2014 is onduidelijk. De voetballer liep vorig jaar door zuurstoftekort als gevolg van de hartstilstand onherstelbare hersenschade op en verkeert nog altijd in een zeer lage staat van bewustzijn.

Sinds de ernst van het letsel enkele dagen na die noodlottige 8 juli duidelijk werd, is van een normaal voetbalseizoen geen sprake meer. Ajax probeert voor de 34ste keer kampioen te worden voor ‘Appie’, wiens shirt met rugnummer 34 in de kleedkamer hangt als eerbetoon aan de voetballer die daar had moeten zitten.

Trainer Marcel Keizer, die vlak voor Kerst na zeven maanden werd ontslagen, sprak hier nog over in in zijn laatste interview als Ajax-coach. „Ik wil niet degene zijn die met excuses komt, maar je verwacht in het begin van sommige mensen wat meer empathisch vermogen”, zei hij in Het Parool over de wijze waarop pers en publiek na een aantal weken alweer bijna als vanouds oordeelden over slechte prestaties zoals de uitschakeling voor Europees voetbal.

Ajax staat nu, met vijf punten achterstand op PSV, tweede in de eredivisie die over twee weken hervat met de klassieker tegen Feyenoord. Keizer moest weg omdat de directie er onvoldoende vertrouwen in had dat de trainer, wiens termijn bij het eerste elftal van Ajax begon onder de meest tragische omstandigheden, de ambities van Ajax kon verwezenlijken. Het is nu aan de buitenstaander Ten Hag.