migratie

Nigerianen worden uit Libië gehaald

Libische kampen Zaterdag kwamen twee Nigeriaanse vliegtuigen in Tripoli aan om de eersten van naar schatting vijfduizend Nigeriaanse migranten die in Libië zijn gestrand, in staat te stellen terug te gaan naar hun vaderland.

Nigeria wil alle Nigerianen die in Libië vastzitten in opvang- en detentiecentra, zo snel mogelijk terugvliegen. Zaterdag zei de Nigeriaanse BZ-minister in het Libische Tripoli dat de regering ervan uitgaat dat het om circa 5.000 mensen gaat, maar dat het door de chaos in Libië moeilijk is aan betrouwbare cijfers te komen. Italië heeft de Libische kustwacht getraind en van betere uitrusting voorzien, ook met EU-geld. De afspraak is dat zij in ruil ervoor veel actiever mensen tegenhouden die per boot naar de EU proberen te komen, met Italië als eerste stop. Sinds de zomer zijn er veel minder bootmigranten. Veel migranten zijn blijven steken in Libië. (Reuters, AFP)

    • Marc Leijendekker