migratie

Nigerianen worden uit Libië gehaald

Libische kampen Zaterdag kwamen twee Nigeriaanse vliegtuigen in Tripoli aan om de eersten van naar schatting vijfduizend Nigeriaanse migranten die in Libië zijn gestrand, in staat te stellen terug te gaan naar hun vaderland.

Nigeria wil alle Nigerianen die in Libië vastzitten in opvang- en detentiecentra, zo snel mogelijk terugvliegen naar hun vaderland. Tijdens een bezoek zaterdag aan de Libische hoofdstad Tripoli zei de Nigeriaanse minister van Buitenlandse Zaken Geoffrey Onyema dat de regering ervan uitgaat dat het om ongeveer vijfduizend mensen gaat, maar dat het door de chaotische situatie in Libië moeilijk is om aan betrouwbare cijfers te komen. Italië heeft de Libische kustwacht getraind en van betere uitrusting voorzien, eveneens met EU-geld. De afspraak is dat zij in ruil daarvoor veel actiever mensen zullen tegenhouden die per boot naar de EU proberen te komen, met Italië als eerste stop. Sinds de zomer is het aantal bootmigranten aanzienlijk afgenomen. Veel migranten zijn blijven steken in Libië. (Reuters, AFP)