Luchtvaart

Staking cabinepersoneel KLM wordt opgeschort, maar FNV is nog niet tevreden over akkoord

Vakbond FNV geeft gehoor aan de wens van KLM om de 24-uursstaking van het cabinepersoneel, die maandag was gepland, op te schorten nu er een principe-akkoord is bereikt over een nieuwe cao. De bond stelt dat er nog geen definitief akkoord is, maar wil onduidelijkheid over de werkonderbreking wegnemen.

De grotere vakbond voor cabinepersoneel VNC sloot vrijdagnacht een akkoord met KLM. Zo’n 70 procent van het cabinepersoneel, een groep van 9.500 werknemers, is bij VNC aangesloten. In het akkoord staat onder meer een loonsverhoging van 3,5 procent in drie fases. Ook draait KLM de maatregel terug waarbij op een deel van de intercontinentale vluchten met een bemanningslid minder wordt gewerkt.

Het cabinepersoneel van KLM kwam in opstand tegen bezuinigingsmaatregelen die de werkdruk zouden verhogen. Om druk te zetten op de onderhandelingen kondigde FNV Cabine eerder een staking aan. Het akkoord zou volgens de vakbond echter tot discussie kunnen leiden over de noodzaak van een staking. VNC trok de steun voor de staking zaterdag al in. De FNV vindt wel dat het principeakkoord veel vragen onbeantwoord laat. (NRC)

    • Carola Houtekamer