Israël belooft stroomvoorziening Gazastrook te herstellen

Het komt voort uit de verzoeningspoging tussen de Palestijnse partijen Hamas en Fatah. President Abbas weigerde sinds april om de rekening te betalen.

Kinderen in de Gazastrook proberen 's avonds hun huiswerk te maken.
Kinderen in de Gazastrook proberen 's avonds hun huiswerk te maken. Foto Mahmud Hams/AFP

Israël belooft dat het vanaf maandag weer elektriciteit levert aan de Gazastrook. Dat betekent dat de ongeveer twee miljoen inwoners van het Palestijnse gebied niet langer slechts drie tot vier uur per dag de beschikking hebben over stroom, maar zes tot acht uur. Dat meldt persbureau Reuters.

De aankondiging van de Israelische minister van Energie Yuval Steinitz volgt op een verzoek van de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Hij weigerde sinds vorig jaar april te betalen voor de elektriciteitsrekening om zijn politieke rivaal Hamas, die aan de macht is in de Gazastrook, onder druk te zetten. De stroombeperking leidde tot grote problemen bij huishoudens, ziekenhuizen en scholen.

Verzoeningsakkoord

De betaling van de elektriciteitsrekening is onderdeel van de verzoeningspoging tussen de twee Palestijnse partijen Hamas en Fatah, waar Abbas de leider van is. In oktober vorig jaar sloten de bewegingen, na bemiddeling van Egypte, een akkoord om een einde te maken aan de strijd die al meer dan tien jaar duurt.

Lees ook: Hoeveel concessies wil Hamas doen aan Palestijns kabinet?

De verkiezingswinst van de islamitische partij Hamas in de Gazastrook in 2006 zorgde voor een internationale boycot. Hamas wordt door Israël, de Verenigde Staten en Europa beschouwd als een terroristische beweging. In tegenstelling tot Fatah verzet het zich tegen het bestaansrecht van de staat Israël. Daardoor gold alleen president Abbas als legitieme vertegenwoording van het Palestijnse volk.

Zijn beweging Fatah is aan de macht op de Westelijke Jordaanoever en heeft talloze pogingen ondernomen om de macht van Hamas te breken. Met als meest verstrekende middel niet langer te betalen voor de stroomvoorziening. Het gevolg was een groot gebrek aan schoon drinkwater. Ook halverde Abbas de salarissen van ambtenaren in de Gazastrook die werken voor de Palestijnse Autoriteit.

Lees ook deze column van Carolien Roelants: Geen water, geen stroom, Gaza is al onbewoonbaar

De uitwerking van het akkoord tussen Fatah en Hamas loopt ondertussen wel vertraging op. Een van de afspraken was de instelling van een nationale regering die op 1 december zou worden aangesteld. Dat is nog niet gelukt. Belangrijk twistpunt is wat er moet gebeuren met de gewapende tak van Hamas. Abbas eiste dat Hamas ook de 25.000 man sterke militaire macht over Gaza overdraagt, maar Hamas zei eerder zich niet te willen ontwapenen.