Iran verbiedt Engelse les vanwege ‘culturele invasie’

Nog geen week na grootscheepse betogingen tegen het Iraanse bewind heeft de regering een verbod uitgevaardigd op Engelse les voor scholieren van de basisschool. Islamitische leiders waarschuwden voor een westerse „culturele invasie”. Volgens het hoofd van de Iraanse Raad voor Hoger Onderwijs moet in het basisonderwijs de grondslag worden gelegd voor Iraanse cultuur. De aankondiging lijkt vooral van symbolisch belang. Engels wordt in Iran vooral onderwezen op middelbare scholen.

Hoewel in de aankondiging geen verband werd gelegd met de protesten tegen de regering van de afgelopen weken, maakten Iraniërs die associatie wel door het ‘filteren’ van het Engels in grappen op sociale media te linken aan het blokkeren van de app Telegram tijdens de demonstraties.

De Revolutionaire Garde verklaarde zondag dat de autoriteiten een einde hebben weten te maken aan de golf van onrust in de dagen rond de jaarwisseling. De Garde weet de onrust in een verklaring op zijn website aan de Verenigde Staten, Israël, Saoedi-Arabië en de verboden Iraanse oppositiebeweging Mujahedeen Khalq.

Het Iraanse parlement heeft de regering intussen tijdens een urenlang debat achter gesloten deuren om opheldering gevraagd over de aanpak van de demonstraties. Er vielen daarbij zeker 21 doden en er werden honderden mensen opgepakt. (Reuters, AFP)

    • Michel Kerres