Hirscher blijft winnen en passeert Alberto Tomba

Marcel Hirscher heeft zijn favorietenrol voor de Winterspelen eens te meer bevestigd. De Oostenrijkse skiër heerste tijdens het wereldbekerweekeinde in Adelboden op de technische nummers. Nadat hij zaterdag al de beste was op de reuzenslalom, volgde zondag een zege op de slalom. Het betekende de 52ste overwinning van de Oostenrijker in een wereldbekerwedstrijd. Hierdoor passeerde Hirscher Alberto Tomba op de eeuwige ranglijst van wereldbekerzeges. De Italiaan won in zijn loopbaan vijftig World Cups. Hirscher heeft nu alleen nog Ingemar Stenmark voor zich, de Zweed boekte 86 wereldbekerzeges.

Hirscher was donderdag ook al de beste op de slalom in Zagreb en ligt op koers voor zijn zevende opeenvolgende eindoverwinning in het algemene wereldbekerklassement. Hij heeft dit seizoen al zeven wereldbekerwedstrijden gewonnen; vier keer op de slalom en drie keer op de reuzenslalom.

Maar Hirscher heeft dit jaar vooral zijn zinnen gezet op een gouden olympische medaille. Volgende maand in Pyeongchang hoopt de 28-jarige Oostenrijker deze hoofdprijs aan zijn erelijst toe te kunnen voegen. De beste skiër van dit decennium eindigde in Sotsji als tweede op de slalom en als vierde op de reuzenslalom. Op de Winterspelen van Vancouver in 2010 greep hij ook twee keer mis. (ANP/NRC)