Explosiegevaar na botsing olietanker, 1 dode geborgen

De tanker vervoerde 136.000 ton condensaat, een vluchtige vorm van ruwe olie. 31 opvarenden worden nog vermist.

De Iraanse olietanker op maandag, twee dagen na de botsing. Foto Kustwacht Zuid-Korea, via EPA

Reddingswerkers zijn bang dat de Iraanse olietanker, die zaterdagnacht 300 kilometer voor de kust van Shanghai op een Chinees vrachtschip botste, zal exploderen en zinken. Dat meldt persbureau Reuters maandag op basis van de Chinese staatstelevisie CCTV.

Sinds het ongeluk is één lichaam geborgen, dat maandag aan boord van de Iraanse olietanker werd gevonden. De 31 andere opvarenden van de tanker zijn nog vermist. De 21 bemanningsleden van het Chinese vrachtschip konden worden gered. De identiteit van de gevonden persoon is nog niet bekend. In totaal zaten dertig Iraniërs en twee Bengalen op de tanker, die onder de Panamese vlag voer en onderweg was van Iran naar Zuid-Korea.

Giftige gassen

Mogelijk voltrekt zich ook een natuurramp. Hoeveel olie er verloren gaat, is echter niet duidelijk, omdat veel van de lading verbrandt.

De tanker, Sanchi genaamd, vervoerde 136.000 ton aan condensaat, 1 miljoen vaten, een lichte en vluchtige vorm van ruwe olie die alleen onder specifieke omstandigheden vloeibaar is. Als condensaat in aanraking komt met water, verdampt het snel en is het zeer ontvlambaar. Slechts een deel van het condensaat zal daarom in het water terechtkomen. Wel mengt de stof makkelijker met water dan andere vormen van ruwe olie, waardoor het condensaat moeilijker op te ruimen is.

De giftige gassen vormen een gevaar voor de reddingswerkers. Het reddingswerk wordt verder belet door het slechte weer, volgens Reuters. Bij de operatie heeft China vier reddingsschepen ingezet. Ze worden geholpen door een schip en een helikopter van Zuid-Korea. Een Amerikaans schip zoekt de omgeving af naar de vermisten.

    • Menno Sedee