‘Aanstichter’ gevangenisrel Brazilië opgepakt

De 34-jarige bendeleider Stephan de Souza Vieira zou opdracht hebben gegeven voor het oproer waarbij negen gevangenen omkwamen.

Families van de gevangenen bij de gevangenis in Goiás, waar de opstand plaatsvond. Claudio Reis / AFP

Agenten van de Braziliaanse antidrugsbrigade hebben zondag een bendeleider opgepakt die ervan wordt verdacht dat hij opdracht heeft gegeven tot de dodelijke gevangenisrel van vorige week. Dat zegt de politie van de deelstaat Rio de Janeiro.

De verdachte is de 34-jarige Stephan de Souza Vieira. Hij werd aangehouden in een luxueus appartement in Cabo Frio, vlakbij Rio de Janeiro. De Souza Vieira staat aan het hoofd van een criminele organisatie in de deelstaat Goiás, zo’n duizend kilometer verderop. De gevangenisopstand van vorige week, waarbij negen doden vielen, vond plaats in een gevangenis in Goiás.

‘Gevangene onthoofd’

De Souza Vieira zat zelf in de gevangenis in kwestie, tot hij afgelopen november ontsnapte. Hij zat een straf uit voor “verschillende delicten”, aldus de politie. De autoriteiten verdenken de bendeleider ook van betrokkenheid bij “talloze” moorden in Goiás, vaak gepleegd als onderdeel van conflicten over grondgebied met andere bendes.

Naast negen doden vielen bij het gevangenisoproer vorige week maandag veertien gewonden. Gevangenen die bij een bende hoorden wisten door te dringen tot een deel van het cellencomplex waar leden van een andere bende zaten. Bij het geweld dat volgde werd volgens Braziliaanse media een gevangene onthoofd. De aanvallers verbrandden de lijken van de slachtoffers.

Honderd gevangenen wisten te ontsnappen, van wie de politie er 27 al snel weer kon arresteren. In de dagen na het oproer bleef het onrustig in de gevangenis. Het gevangenispersoneel moest twee keer nieuwe ongeregeldheden onderdrukken, schrijft persbureau AFP. Daarbij vielen geen doden en gewonden.

Lees ook: In Brazilië zijn de bendes de baas

Het gevangenisgeweld deed denken aan de bloedige gevechten die begin vorig jaar uitbraken in gevangenissen in de deelstaat Amazonas. Tientallen gedetineerden kwamen daarbij om het leven, vaak op gruwelijke wijze. Ook hier waren ruzies tussen bendes de oorzaak van het geweld.

Correctie 8-1-2018: In een eerdere versie van dit bericht stond dat er bij de gevangenisopstand in Goiás negentien doden waren gevallen. Dat klopte niet: het waren er negen.

    • Vincent Sondermeijer