Vrouwen en mannen pakken goud bij achtervolging op EK-schaatsen

Bij het onderdeel massastart won Jan Blokhuijsen goud. In eerste instantie kreeg hij zilver, maar hij tekende protest aan.

Foto Mladen Antonov/AFP

Bij het Europees Kampioenschap schaatsen in het Russische Kolomna hebben zondag zowel de Nederlandse vrouwen als de mannen goud veroverd op de ploegenachtervolging. Eerst lieten Marrit Leenstra, Lotte van Beek en Melissa Wijfje Rusland en Duitsland achter zich. Daarna zetten ook Jan Blokhuijsen, Marcel Bosker en Simon Schouten de beste tijd neer. Op het nieuwe onderdeel teamsprint behaalden de vrouwen zilver. De mannen moesten hun tweede plek inleveren.

Bij beide wedstrijden was de bezetting dun. Er kwamen bij de mannen en de vrouwen slechts vijf landen in actie omdat veel schaatsers de voorkeur geven aan een andere voorbereiding op de Spelen. De vrouwen klokten een tijd van 2.59,34. Dat was ruim genoeg om de Russen te verslaan (3.01,88). De Duitsers eindigden op bijna zes seconden (3.05,03). De mannen reden een tijd van 3.42,79. De Russen kregen een tweede plek op het erepodium (3.44,59), de Poolse schaatsers een stapje lager (3.52,60).

Verrassend

Het behalen van de Europese titel voor vrouwen mag enigszins verrassend worden genoemd. De laatste maanden kwam de achtervolgingsploeg er bij de World Cup-wedstrijden nauwelijks aan te pas. Zo werd het Nederlandse team in december in Calgary nog gediskwalificeerd na een finishfout als gevolg van een valpartij. De ploeg wist zich uiteindelijk wel te plaatsen voor de Spelen.

De mannen doen het beter op de ploegenachtervolging. Het trio Sven Kramer, Koen Verweij en Blokhuijsen won dit seizoen tijdens de derde wereldbeker in Calgary de achtervolging. Dit is ook de ploeg die naar de Spelen in Zuid-Korea gaat deze maand. In Pyeongchang kies bondscoach Geert Kuiper de vierde schaatser voor dit nummer.

Van de vrouwelijke schaatsers die zondag Europees kampioen zijn geworden, is alleen Leenstra straks in Pyeongchang ook onderdeel van de Nederlandse achtervolgingsploeg. Ireen Wüst en Antoinette de Jong nemen dan de plekken in van Van Beek en Wijfje. Mogelijk wordt Van Beek wel nog als reserve aan de ploeg toegevoegd.

Teamsprint

Bij het onderdeel teamsprint, dat in Kolomna voor het eerst werd gereden, eindigden de Nederlandse mannen en vrouwen in eerste instantie achter de Russen. Bij de mannen schaatsen Michiel Mulder, Hein Otterspeer en Koen Verweij naar een tijd van 1.1976, net achter Rusland (1.19,38). De Finse schaatsers kregen brons voor een tijd van 1.21,19. Maar de jury oordeelde dat de wissel tussen Mulder en Otterspeer niet reglementair verliep, waardoor Finland een plek naar boven opschoof. Zes landen deden aan de wedstrijd mee.

Bij de vrouwen waren er drie landen die om de prijzen streden. Dus hoe goed of slecht Mayon Kuipers, Sanneke de Neeling en Letitia het ook deden, ze zouden sowieso een prijs krijgen. Ze eindigden uiteindelijk voor Noorwegen (1.31,88) maar na Rusland (1.26,71) met een tijd van 1.28,65.

Blokhuijsen wint zilver én goud

Bij de massastart greep Carlijn Achtereekte net naast een medaille. De 27-jarige schaatster van Team LottoNL-Jumbo eindigde als achtste. Het erepodium werd ingenomen door de Italianen Francesco Lollobrigida (1), Francesca Bettrone (2) en de Oostenrijkse Vanessa Herzog (3).

Bij de mannen pakte Jan Blokhuijsen eerst zilver, daarna goud. Hij kwam na zeventien rondes als eerste over de finish, maar de wedstrijd telt er officieel zestien. De schaatsers reden per abuis een rondje te veel. De jury koos in eerste instantie de schaatser die na de zestiende ronde als eerste de eindstreep passeerde, de Let Haralds Silovs (die zelf ook verbaasd was over zijn winst).

Na protest van het Nederlandse kamp en een uitvoerig juryoverleg kreeg Blokhuijsen alsnog goud. Silov heeft nu zilver, de Italiaan Andrea Giovannini behoudt zijn bronzen plak.

EK-goud voor Visser

Zaterdag verraste Esmee Visser nog met goud op de 3.000 meter. De Nederlandse reed pas haar tweede internationale wedstrijd ooit. Ook Lotte van Beek (1.500 meter) en Ronald Mulder (500 meter) pakten goud op dit EK.

    • Jorg Leijten
    • Guus Ritzen