Franse zangeres France Gall (70) overleden

De Française won met Poupée de cire, poupée de son in 1965 het Eurovisie Songfestival namens Luxemburg.

France Gall tijdens haar winnende optreden op het Eurovisie Songfestival. Foto AFP

De Franse zangeres France Gall is zondag op 70-jarige leeftijd in Parijs overleden. Ze stierf aan een longinfectie, zo meldt persbureau AFP. Gall had al enige tijd kanker. De popdiva werd bekend met het nummer Poupée de cire, poupée de son waarmee ze in 1965 het Eurovisie Songfestival won.

Gall groeide op in een muzikale familie met een vader die onder meer liedjes schreef voor Edith Piaf, Charles Aznavour en later ook zijn eigen dochter. Hij leerde haar al op 5-jarige leeftijd piano spelen. Later kwam daar de gitaar bij. De zangeres, geboren onder de naam Isabelle Gall, nam in 1963 haar artiestennaam France aan. Al op 15-jarige leeftijd scoorde ze een hit met nummer Ne sois pas si bête.

Twee jaar later werd de blonde tienerster namens Luxemburg uitgezonden naar het Songfestival. In het door Serge Gainsbourg geschreven Poupée de cire, poupée de son (Pop van was, pop van geluid) neemt Gall de heersende popcultuur op de hak waarin jonge zangeresjes allerlei teksten over liefde en het leven zingen zonder daar zelf ervaring mee te hebben. Met haar optreden verandert de Française de stijl van het songfestival van een ietwat stijf aandoende wedstrijd naar een meer eigentijdse liedjescompetitie. Ze versloeg dat jaar onder meer Oostenrijker Udo Jürgens en de Nederlandse Conny Vandenbos.

Latere carrière

Een jaar later scoorde Gall opnieuw een hit met een door Gainsbourg geschreven nummer: Les sucettes. In de daarop volgende jaren raakte Gall’s jonge carrière in een neerwaartse spiraal en haalde ze vooral het nieuws door haar relaties met chansonniers Julien Clerc en Claude François. Die laatste haalde uit hun samenzijn inspiratie voor het nummer Comme d’habitude, dat faam verwierf in Sinatra’s Engelstalige versie getiteld My Way.

Het was uiteindelijk haar derde relatie met een zanger die de muzikale loopbaan van Gall redde. Met de hulp van Michel Berger werd de Française van een tienersterretje een volwaardige zangeres. De componist schreef onder meer de opera Starmania, waarin Gall eind jaren zeventig de hoofdrol speelde.

Een grote hit scoorde Gall nog met het samen met Berger opgenomen Ella, elle l’a, later onder meer in eurodanceversie succesvol gecoverd door de Belgische Kate Ryan. Na de dood van haar echtgenoot in 1992 en dochter in 1997 trok Gall zich terug en trad nog maar sporadisch op.