FNV schort staking KLM-cabinepersoneel op

De vakbond wil onduidelijkheid en discussie onder het personeel over de noodzaak van de staking voorkomen.

Foto Lex van Lieshout/ANP

Vakbond FNV geeft gehoor aan de wens van KLM om een aanstaande 24-uursstaking van het cabinepersoneel op te schorten nu er een principeakkoord is bereikt over een nieuwe cao. De bond stelt dat er nog geen definitieve overeenkomst is maar wil onduidelijkheid over de voor maandag geplande werkonderbreking wegnemen.

De grotere vakbond voor cabinepersoneel VNC sloot vrijdagnacht na lang onderhandelen een principeakkoord met KLM. Daarin is onder meer een loonsverhoging van 3,5 procent in drie fases opgenomen. Ook draait de luchtvaartmaatschappij de maatregel terug waarbij op een deel van de intercontinentale vluchten met een bemanningslid minder wordt gewerkt.

Lees over de woede bij vakbonden over de eerder voorgenomen bezuinigingen: ‘Het KLM-gevoel gaat verloren’

Staking

Om druk te zetten op de onderhandelingen kondigde FNV Cabine eerder een staking aan. Een deel van het cabinepersoneel zou dan het werk neerleggen waardoor er weinig tot geen KLM-vluchten van Schiphol zouden vertrekken.

Het principeakkoord dat vrijdagnacht werd gesloten zou volgens de vakbond echter tot discussie onder de KLM-werknemers kunnen leiden over de noodzaak van een staking. VNC trok de steun voor de werkonderbreking zaterdag al in.

De FNV stelt in reactie op het akkoord dat de concepttekst nog wel veel vragen oproept. “We kunnen pas met een definitief oordeel komen als de teksten definitief zijn en onze vragen zijn beantwoord”, stelt cao-onderhandelaar Birte Nelen in een persbericht.

Verhoging werkdruk

Het cabinepersoneel van KLM, een groep van zo’n 9.500 medewerkers, kwam in opstand tegen verschillende bezuinigingsmaatregelen bij de luchtvaartmaatschappij. Zij stellen dat die zorgen voor een verhoging van de werkdruk. Van het KLM-cabinepersoneel is ongeveer 70 procent lid van de VNC. De FNV vertegenwoordigt ongeveer 1.500 leden.

    • Jorg Leijten