Breeuwsma Nederlands kampioen shorttrack, Knegt valt uit

Bij de vrouwen ging het kampioenschap naar Yara van Kerkhof, die maar liefst drie afstanden won.

Sjinkie Knegt een Daan Breeuwsma gaan onderuit op de finish van de halve finale 500 meter tijdens het NK shorttrack in Thialf. Foto Vincent Jannink/ANP

Daan Breeuwsma heeft het Nederlands kampioenschap shorttrack op zijn naam geschreven. Bij de vrouwen ging het kampioenschap naar Yara van Kerkhof.

Topschaatser Sjinkie Knegt, winnaar van olympisch brons in 2014, viel uit wegens een liesblessure. Op de 500 meter viel hij al en op de 1.000 meter kon hij niet meer voluit gaan. De titelverdedigster bij de vrouwen, Suzanne Schulting, kon door ziekte ook niet deelnemen aan het NK.

Olympische tickets

De 30-jarige Breeuwsma uit Friesland won in Thialf de 1.000 meter. Bij zowel de 3.000 meter als de 500 meter werd hij tweede.

Bij de mannen werd Itzhak de Laat tweede in het eindklassement. Hij won de 1.500 meter. Het brons ging naar Jasper Brunsmann, die de 500 meter had gewonnen.

Breeuwsma kan door zijn goede prestaties mogelijk op zowel de 500 meter als de 1.000 meter starten tijdens de Olympische Spelen volgende maand in Pyeongchang. Schaatsbond KNSB liet twee startplaatsen vrij en maakt dinsdag de keuze bekend. Breeuwsma was tot nu toe alleen zeker van het onderdeel relay (aflossing).

Van Kerkhof domineert

Van Kerkhof domineerde bij de vrouwen. De 27-jarige uit Zoetermeer won op de 500, 1.000 én 3.000 meter. In het eindklassement eindigde Avalon Aardoom, die de 1.500 meter won, als tweede en Lara van Ruijven als derde.

Ruijven lijkt met haar tweede plek op de 1.000 meter zeker van een olympisch ticket op die afstand. Van Kerkhof was daar al zeker van. Ruijven doet al mee met de 500 meter en de relay.

Coach maakt zich geen zorgen

Volgende maand op de Spelen komt Knegt uit op de 500, 1.000 en 1.500 meter. Ook maakt hij deel uit van de aflossingsploeg.

Coach Jeroen Otter maakt zich geen zorgen. “Dit hoort bij onze sport. We hebben veel wedstrijden. De kans dat je er ongeschonden uitkomt, is niet zo groot”, zei hij volgens persbureau ANP.

    • Menno Sedee