Weefselkweek

Huidorganoïde met werkende haarzakjes

Organoïden zijn piepkleine stukjes weefsel, met het blote oog zichtbaar, die veel eigenschappen van een menselijk orgaan hebben. Ze groeien in een kweekvloeistof, vaak in een matrix, zodat ze een driedimensionale structuur krijgen. Ze zijn ongelooflijk in de mode. Om fundamenteel onderzoek mee te doen en dan minder proefdieren te verbruiken. En om voor een patiënt te testen of een bepaald medicijn zal aanslaan.

Aan de lange reeks organoïden van long, lever, darm, maag, nier, eierstok en hersenen is er een toegevoegd: huid. En heel speciaal: mét haargroei, uit de naar buiten stekende haarzakjes (op de foto de blauwpaarse uitstulpingen).

Jammer genoeg groeien de haren niet naar buiten, maar naar binnen. Haaruitval en regeneratie zijn nog moeilijk bestudeerbaar, staat in het persbericht van de uitgever van het tijdschrift Cell Reports. In hun artikel in het tijdschrift beschrijven de onderzoekers uit Indianapolis hoe ze de organoïden opkweken uit muizenstamcellen die nog alle weefseltypen konden vormen (pluripotent). En hoe op de achtste ontwikkelingsdag de zich ontwikkelende organoïden zich binnenstebuiten keren. Alleen als beide huidlagen, lederhuid en opperhuid, zich samen ontwikkelen ontstaan er haarzakjes, vonden de auteurs. De huidorganoïden bevatten meer typen huidcel (7 à 8) dan de 4 of 5 celtypen van eerdere niet-organoïde huidkweken. De grote uitdaging is, zegt het persbericht nog, om huidorganoïden met haargroei aan de buitenzijde te maken.

    • Wim Köhler