Wat is er veranderd per 1 januari?

Veranderingen 2018 Meer gratis fietsparkeerplekken, minder reclamedrukwerk, andere kinderopvang, niet meer roken op de pont en geen oude scooters meer binnen de A10: dit is er allemaal veranderd in Amsterdam per 1 januari.

Binnen de Ring A10 gelden veel strengere regels voor oude brom- en snorfietsen.
Binnen de Ring A10 gelden veel strengere regels voor oude brom- en snorfietsen. Foto Marcel Antonisse/ANP

Amsterdammers met een héél fijne neus was het afgelopen week misschien al opgevallen: sinds 1 januari geldt in de hele bebouwde kom een milieuzone voor oude brom- en snorfietsers. „Vieze” scooters uit het bouwjaar 2010, of daarvoor, zijn niet meer welkom binnen de Ring A10. Deze brom- en snorscooters mogen ook niet meer verkocht worden. Voor wie zich altijd al stoorde aan de uitlaatgassen is dat goed nieuws, voor de eigenaren – in Amsterdam geldt het voor zo’n 29.000 voertuigen – iets minder. Op de website van de gemeente kunnen mensen die onzeker zijn of de maatregel ook voor hen geldt een online kentekencheck doen.

De milieuzone binnen de ring A10 geldt ook voor dieselautobussen en -touringcars die voor 2005 zijn gebouwd, en voor dieseltaxi’s uit het bouwjaar 2008 of ouder. Overtreders worden overigens niet direct met ingang van het nieuwe jaar beboet: tot eind april worden er alleen waarschuwingsbrieven verstuurd. Daarna wordt een boete van 90 euro uitgeschreven. De verplaatsing van de snorscooter van de fiets- naar de rijbaan volgt later in het jaar, vermoedelijk eind augustus. Met deze verplaatsing worden bestuurders van snorscooters ook verplicht een helm te dragen.

Rookvrije pont en schone taxi’s

De milieuzone is niet de enige milieusparende maatregel van de gemeente die met het afknallen van de vuurpijlen op 1 januari ingevoerd werd. Zo mag er per 1 januari niet meer gerookt worden op de pont, ook niet op het achterdek zoals tot 31 december wel toegestaan was. Al worden ook hier, net als bij de nieuwe milieuzone, nog niet snel boetes uitgedeeld.

Nog een groene maatregel: per 8 januari mogen op de taxistandplaatsen bij het Centraal Station en het Leidseplein uitsluitend nog schone taxi’s staan: taxi’s die op waterstof of groen gas rijden en bijvoorbeeld elektronische taxi’s.

Nieuw systeem brievenbusstickers

Om het milieu verder te sparen, stapte Amsterdam met ingang van het nieuwe jaar over op een nieuw systeem van brievenbusstickers. Amsterdammers zónder sticker op hun brievenbus ontvangen nu automatisch géén reclamedrukwerk meer als hun naam hier niet op staat vermeld. Deze mensen ontvangen nog wel huis-aan-huisbladen zodat ze op de hoogte blijven van nieuws van de gemeente. Geen sticker op de brievenbus staat in 2018 gelijk aan een NEE-JA-sticker. Wie reclamedrukwerk wilt blijven ontvangen, moet een JA-JA-sticker op zijn brievenbus plakken. De gemeente heeft berekend dat deze maatregel jaarlijks een kap van 6.000 bomen scheelt.

Verdwijnen peuterspeelzalen

Een andere grote verandering in 2018 is hoe de Amsterdamse kinderopvang geregeld is. Tot eind 2017 telde Amsterdam 196 gratis peuterspeelzalen, in 2018 worden deze omgezet in kinderopvangorganisaties die halve en hele dagopvang aanbieden. Alle kinderen tussen 2,5 en 4 jaar hebben vanaf 2018 recht op minimaal 15 uur per week kinderopvang, verdeeld over drie dagen. Ouders betalen hiervoor een inkomensafhankelijke eigen bijdrage; dit kan variëren van 5 tot 250 euro per maand. Het idee hierachter is dat alle kinderen dezelfde voorschool krijgen en goed voorbereid naar de kleuterschool gaan. Ook verdwijnen hiermee de verschillen tussen de kinderopvang, peuterspeelzalen en voorscholen. Voor kinderen jonger dan 2,5 jaar verandert er niets in het aanbod.

Meer gratis fietsparkeerplekken

Wat is er nog meer veranderd met de ingang van het nieuwe jaar? Het aantal fietsenstallingen waar Amsterdammers de eerste 24 uur gratis hun fiets kunnen stallen is uitgebreid. Bij de fietsenstallingen bij Station Amstel en Zuid Mahlerplein kon dit al, per 1 januari geldt het ook voor de stallingen bij Pathé de Munt, Paradiso, Zuidplein, Station RAI en Vijzelstraat. Na die eerste gratis 24 uur betalen Amsterdammers een dagtarief van 1,25 euro. In de loop van het jaar worden overigens nog zes nieuwe fietsenstallingen geopend, onder meer op het Rokin en de Ceintuurbaan – alles zes samen goed voor 8.000 nieuwe fietsparkeerplekken.

Verhoging toeristenbelasting

Op het gebied van toerisme zijn op 1 januari ook twee veranderingen doorgevoerd: in de stadsdelen Centrum, West, Zuid en Oost is de toeristenbelasting van 5 naar 6 procent van de overnachtingsprijs gestegen, in de rest van de stad is deze gedaald naar 4 procent. Hiermee hoopt de gemeente op meer verspreiding van toeristen over de stad.

Ook geldt met ingang van het nieuwe jaar een meldplicht voor Amsterdammers die hun woning via Booking.com aanbieden als vakantieverhuur. Ook mogen woningen op deze vakantieverhuurwebsite niet langer dan zestig dagen per jaar worden aangeboden en niet aan groepen groter dan vier personen, net zoals de gemeente heeft afgesproken met vakantieverhuurwebsite Airbnb.

Meer woonruimte-aanpassingen

In 2018 betalen alle Amsterdammers minder belasting omdat de rioolheffing met 2 procent omlaag gaat.

Daarnaast heeft het college besloten om dit jaar Amsterdammers met een rollator, scootmobiel of rolstoel vaker te helpen met het aanpassen van hun woonruimte, in plaats van hen financieel te ondersteunen met een verhuizing. Deze Amsterdammers kunnen de gemeente namelijk vragen om hun woning toegankelijker te maken, of om een tegemoetkoming bij het verhuizen. Tot 2018 lag de grens tussen woonruimte-aanpassingen en verhuizen bij 6.100 euro, per 2018 is dit verhoogd naar 10.000 euro.

Bijlmerbajes en Lola Lik dicht

Het asielzoekerscentrum in de oude Bijlmerbajes is sinds 1 januari gesloten. In het AZC werden sinds 2016 duizend vluchtelingen en statushouders opgevangen. Ook Lola Lik, een creatieve broedplaats die ook in de voormalige gevangenis zat en waar zowel vluchtelingen als Amsterdamse creatievelingen werkten, sloot op 31 december haar deuren. Zij zoeken een nieuw pand. In de loop van dit jaar wordt aan de Wenckebachweg een nieuwe wijk gerealiseerd: het Bajes kwartier. Sommige huidige gebruikers kunnen wel onder de nieuwe eigenaar in het gebouw blijven, zoals Refugee Company met het restaurant A Beautiful Mess en Boksschool Bijlmerbajes.