Vermist militair vliegtuig VS teruggevonden op zeebodem

Bij de crash kwamen drie militairen om. Het wrak bergen wordt een ingewikkelde klus: het ligt op ruim 5,5 kilometer diepte.

Foto US Navy / AP

De Amerikaanse marine heeft een vermist militair vliegtuig teruggevonden op de bodem van de Stille Oceaan. Dat meldt de Amerikaanse zevende vloot, waar het vliegtuig deel van uitmaakt, zaterdag.

De vondst werd gedaan door een schip dat mee zocht naar de signalen van de zwarte dozen van het vliegtuig. Eerder werd een grotere zoektocht afgeblazen. Het zoekschip is na het markeren van de vindplaats teruggekeerd naar de Japanse havenstad Yokosuka.

Het toestel, een propellervliegtuig van het type C-2A Greyhound, was op 22 november onderweg naar het vliegdekschip USS Ronald Reagan toen het boven de Stille Oceaan neerstortte. Drie inzittenden kwamen bij de crash om het leven, acht anderen konden worden gered door een marinehelikopter. Er werd daarop een gebied van ruim 1.000 vierkante zeemijl afgezocht (3.430 vierkante kilometer).

Ingewikkelde bergingsoperatie

Het wrak ligt op 5,6 kilometer onder het wateroppervlak, waardoor het lang duurde voordat het opgespoord kon worden. De bergingsoperatie wordt volgens de Amerikaanse marine een flinke klus: nooit eerder werd een wrak op die diepte van de bodem gelicht. Nu het wrak is gevonden, wordt sonarapparatuur en een hijsschip met zware lijnen naar de vindplaats gestuurd. De operatie zal naar verwachting enkele weken duren.

    • Sjoerd Klumpenaar