Venezuela sluit tijdelijk grenzen met ABC-eilanden

De Venezolaanse president Maduro heeft de grens tussen zijn land en Aruba, Bonaire en Curaçao voor 72 uur gesloten.

Foto EPA

De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft zaterdag het lucht- en scheepvaartverkeer met Aruba, Curaçao en Bonaire voor drie dagen stopgezet. Dat meldt persbureau AP. In een toespraak vrijdagavond laat zei Maduro de grenzen te sluiten omdat de ABC-landen schuldig zouden zijn aan het faciliteren van het smokkelen van goederen en Venezolaanse bodemschatten als goud en ertsen.

Door het sluiten van de grenzen zegt Maduro de economische belangen van Venezuela te verdedigen. Er heerst een extreme economische en politieke crisis in het Zuid-Amerikaanse land. Mega-inflatie, schaarste aan eten en medicijnen en harde repressie dragen bij aan een exodus van Venezolanen. Veelal vertrekken zij naar buurlanden, maar soms ook naar de ABC-landen, die vlakbij Venezuela liggen, zag onze correspondent Nina Jurna.

Lees ook: Per boot naar een beter leven in Curaçao

Smokkel

De president houdt onder meer de maffia verantwoordelijk voor de voedseltekorten in het land. De maffia zou goederen wegsluizen naar de eilanden en de eilanden zouden te weinig doen om het smokkelen tegen te gaan. Dat maakt de eilanden medeverantwoordelijk voor de malaise in het land, vindt Maduro.

Maduro sloot eerder al tijdelijk de grens met Colombia om dezelfde redenen. Maduro wil dat de Benedenwindse Eilanden het probleem met de smokkelwaar binnen drie dagen oplossen.

De eilanden liggen op korte afstand van de Venezolaanse kust, waardoor jaarlijks vele bootvluchtelingen de overtocht wagen. Volgens de Arubaanse minister-president Evelyn Wever-Croes verblijven er zo’n 12.000 Venezolanen illegaal op het eiland. Op de ABC-eilanden zijn olieraffinaderijen gevestigd van het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA, alsmede van het Amerikaanse dochterbedrijf Citgo.