Veldslag achter de schermen van debatcentrum Arminius

Democratie

Binnen de leiding van Arminius heeft zich de afgelopen maanden een verbeten strijd afgespeeld. Directeur Gabrielle Anceaux verloor.

De uit haar functie ontheven directeur Gabrielle Anceaux Foto Menno Bouma

„Ik heb een verschrikkelijke tijd achter de rug”, zegt Gabrielle Anceaux met een diepe zucht over de telefoon vanaf haar Franse vakantieadres. Ze deed tien jaar lang haar best om debatcentrum Arminius van de grond te krijgen en werkte met veel plezier. Tot de komst van een nieuw bestuur, zo’n anderhalf jaar geleden. „Er kwam een nieuwe koers waarin ik me niet helemaal kon vinden. Dit leidde uiteindelijk tot een arbeidsconflict. In oktober besloot de Raad van Bestuur dat ik kon gaan. De bestuursleden achtten mij niet langer capabel.” Arminius kreeg begin 2017 na doorlichting van adviesbureau LAgroup een goede beoordeling, zegt het bureau.

Het debatcentrum, vernoemd naar de grondlegger van het Remonstrantse geloof, is het enige in Rotterdam. LOKAAL organiseert ook debatten maar fungeert als „politiek laboratorium” van alle politieke partijen. Debatcentrum De Unie sloot in 2013 de deuren na het schrappen van de gemeentelijke subsidie. Jammer, vindt socioloog Willem Schinkel. „Er is nauwelijks publieke sfeer in Rotterdam en dus nauwelijks democratie.”

De reden voor haar ontslag is Anceaux nog altijd niet duidelijk, zegt ze. „Ik denk dat het vooral een verschil van inzicht is. Ik heb altijd geprobeerd alle kunstenaars een podium te bieden. Ik werkte met debatprogrammeurs voor een zo divers mogelijk aanbod. De Raad van Bestuur wil blijkbaar meer naar de exploitatie toe, terwijl het exploiteren fantastisch ging.”

Anceaux gaf zich niet zomaar gewonnen en wist zich na haar ontslag gesteund door collega’s uit het culturele veld. Die schreven eind november een brief aan de Raad van Bestuur van Arminius. „Daarop gingen ze alsnog akkoord met mediation. De uitkomst was dat ik besloten heb nog even te blijven en voorlopig te doen waar ik goed in ben: een rijksmonument (de Arminiuskerk, red.) restaureren en exploiteren.”

RvB-voorzitter Brenda Poels, contactpersoon in de vacature-advertentie voor een nieuwe directeur, wil niet reageren. Bestuurslid Bart Gerretsen wel. „Arminius heeft een bewogen periode achter de rug die begon in 2003. Mevrouw Anceaux en het toenmalige bestuur hebben Arminius gebracht waar het nu is. Wij zetten de lijn voort maar hebben de functies herschikt. Dit gaat niet over een verschil van inzicht of strategie want wij zetten de koers voort, maar mensen moeten dicht bij zichzelf blijven. Het is een vrij intensief gesprek geweest waarin zowel mevrouw Anceaux als wij moesten toegeven dat we soms strenger moeten zijn. Mevrouw Anceaux blijft doen wat ze goed kan. Ze is daadkrachtig, stressbestendig, doet wat gedaan moet worden en heeft rond Arminius een behoorlijke verankering in de Rotterdamse samenleving gerealiseerd.” Voor Arminius verandert er niet veel, zegt Gerretsen. „Nog sterker dan nu al het geval is willen wij hét debatplatform van Rotterdam zijn en samenwerking zoeken vanuit diversiteit.”

    • Caspar Naber