Schaatsen

Europese primeur voor Mulder en Van Beek

Lotte van Beek tijdens haar gouden EK-race op de 1.500 meter.
Lotte van Beek tijdens haar gouden EK-race op de 1.500 meter. Foto Mladen Antonov/AFP Photo

Ronald Mulder heeft tijdens de eerste editie van de EK afstanden goud behaald op de 500 meter (34,80 seconden). „Ik heb internationaal nog nooit een titel gewonnen,” zei de 31-jarige schaatser, die in het wereldbekercircuit al wel vijf keer zegevierde op de 500 meter. „In het skeeleren heb ik zeven keer EK-goud op mijn naam staan, maar dit is echt pas mijn eerste op schaatsen. Daar ben ik dus heel blij mee.”

Lotte van Beek won op indrukwekkende wijze de 1.500 meter in 1.55,52, mede dankzij een ijzersterke slotronde. „Daar ben ik nog wel het meest blij mee”, liet ze bij de NOS weten. „Ik kon op de laatste kruising nog extra versnellen. Ik deelde zoveel rake klappen uit in mijn laatste ronde en ik kon het tot de finish volhouden. Heel bijzonder, het is toch de eerste Europese titel ooit op deze afstand.”(ANP)