Record met een toren van vezel-ijs

Ze hebben hun eigen wereldrecord verbroken. Met een ijstoren van dertig meter hoog – negen meter hoger dan hun vorige record. Studenten bouwkunde van de Technische Universiteit Eindhoven bouwden de toren de afgelopen weken in de Chinese stad Harbin, samen met Belgische en Chinese studenten. Hij is met een speciaal soort ijs gemaakt. Het bestaat uit water en houtpulp. Eenmaal bevroren is het hard als beton, en het smelt langzamer dan gewoon ijs.

Eindhovense studenten bouwen er al een jaar of vijf speciale constructies mee. Een grote iglo bijvoorbeeld, van 10 meter hoog, een ijsbrug van 70 meter lang, of een mini-versie van de kathedraal Sagrada Familia van 21 meter hoog (het vorige record). Die laatste bouwden ze in december 2014.

Al die dingen maakten ze in Finland. Maar daar hadden ze te vaak last van dooi. Vandaar dat ze het nu in China proberen. Komende woensdag wordt de toren officieel geopend.
    • Marcel aan de Brugh