Politie

Kritiek op plan van politie om onverklaarbaar dure jassen en horloges af te pakken

Er is veel kritiek op het plan van de politie Rotterdam om jongeren met dure kleren en horloges op straat aan te houden, en de spullen in beslag te nemen als niet duidelijk is hoe ze betaald zijn. De Rotterdamse ombudsman Anne Mieke Zwaneveld zei bijvoorbeeld tegen rtv Rijnmond dat het plan „veel te ver” gaat. „Je kunt niet zomaar op straat horloges van polsen afrukken". Nog afgezien van de vraag hoe de politie wil controleren of de luxegoederen met illegaal geld betaald zijn, is het risico van profileren groot, zegt ze. Vorige maand heeft de politie juist voor het eerst expliciete instructies opgesteld om te voorkomen dat agenten etnisch profileren bij controles. De nieuwe gedragsregels bepalen dat bij proactieve controles alleen onderscheid gemaakt mag worden op grond van huidskleur, afkomst of religie als daarvoor een „objectieve rechtvaardiging” bestaat. Zo’n rechtvaardiging is bijvoorbeeld een dadersignalement, maar niet dat een persoon tot een groep behoort die in misdaadstatistieken oververtegenwoordigd is. (NRC)

    • Elsje Jorritsma