Panmunjom

Korea’s aan tafel over Spelen en herstel van betrekkingen

Voor het eerst in twee jaar tijd gaan Noord- en Zuid-Korea weer op hoog niveau om de tafel. De diplomatieke gesprekken zullen dinsdag plaatsvinden in het grensplaatsje Panmunjom. Noord-Korea accepteerde de uitnodiging nadat de VS en Zuid-Korea donderdag afspraken om gezamenlijke militaire oefeningen uit te stellen tot na de Olympische Winterspelen in februari. Dinsdag zal gesproken worden over de Noord-Koreaanse deelname aan de Spelen en de verbetering van de relatie tussen beide landen. Aanleiding voor het hervatten van de dialoog is de nieuwjaarsrede van Kim Jong-un waarin hij deelname aan de Spelen suggereerde. Daarop werd in het grensplaatsje Panmunjom in de zogeheten gedemilitariseerde zone, de telefoonverbinding tussen beide landen weer in gebruik genomen. (NRC)