Migranten verdronken en gered op Middellandse Zee

Zeker 86 migranten werden gered. Voor acht vluchtelingen kwam hulp te laat.

Bootvluchtelingen worden opgevangen. De reddingsactie op de foto is niet dezelfde als die in het artikel.
Bootvluchtelingen worden opgevangen. De reddingsactie op de foto is niet dezelfde als die in het artikel. Foto Jose Sena Goulao / EPA

Bij een reddingsactie van de Italiaanse kustwacht zijn zaterdag zeker 86 migranten van de Middellandse Zee gered, waar zij in een klein rubberbootje voeren. Minstens acht vluchtelingen verdronken. Dat heeft de kustwacht laten weten, meldt persbureau AP.

De migranten werden gered toen hun bootje begon te zinken. Dat werd opgemerkt door een patrouillevliegtuig, waarna schepen van de Italiaanse kustwacht de vluchtelingen te hulp snelden. Toen zij arriveerden zaten twintig mensen nog in het zinkende rubberbootje en lag de rest in het water.

‘Mogelijk tientallen vermisten’

De Spaanse ngo Proactiva Open Arms, niet betrokken bij de reddingsactie, stelt dat mogelijk nog tientallen migranten die op de boot voeren worden vermist. Volgens de organisatie brachten sommige uit het water geredde mensen uren in zee door. De Italiaanse kustwacht zal vannacht door blijven zoek naar eventuele drenkelingen.

De Italiaanse kustwacht zei tegenover AP dat het werkelijke dodental van veel zinkincidenten op de Middellandse Zee nooit bekend wordt. Veel boten en opvarenden verdwijnen zonder een spoor achter te laten. Mensensmokkelaars, doorgaans opererend vanuit Libië, proppen krappe en zee-onwaardige vaartuigen vaak vol met meer dan honderd mensen. Die krijgen vaak dan ook nog eens onvoldoende brandstof en water mee.

Mogelijk nog een incident

Zaterdag meldden de Libische marine en kustwacht dat 25 migranten niet ver buiten de Libische kust waren verdronken, nadat hun boot kapseisde. De Italiaanse kustwacht meldde zaterdagavond dat zij dit niet konden bevestigen.

De afgelopen jaren wisten honderdduizenden migranten succesvol Italië te bereiken nadat zij door de kustwacht en reddingsorganisaties waren gered van zee. In 2017 kwamen 117.000 vluchtelingen langs die weg in Italië aan. Datzelfde jaar stierven meer dan 3.100 mensen die de overtocht waagden de verdrinkingsdood, aldus de Internationale Organisatie voor Migratie.

Sinds afgelopen zomer is het aantal migranten dat Italië bereikt scherp gedaald. Dat komt omdat vanaf dat moment de Libische kustwacht, getraind en gefinancierd door het Italiaanse leger, op agressieve wijze steeds vaker bootjes met vluchtelingen onderschept kort nadat die de Libische stranden verlaten. De harde aanpak is meermaals bekritiseerd door mensenrechtenorganisaties.

    • Casper van der Veen