Machtsmisbruik

Georgisch hof veroordeelt oud-president Saakasjvili

Micheïl Saakasjvili, de oud-president van Georgië (2004-2013), is vrijdag door een hof in Tbilisi bij verstek veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf wegens machtsmisbruik. Saakasjvili stond terecht omdat hij gratie verleende aan de veroordeelde daders van een aanslag in 2006. Nadat hij de verkiezingen in 2013 verloor, werd hij beschuldigd van machtsmisbruik en ontvluchtte hij het land. Hij vertrok naar Oekraïne, waar president Porosjenko hem in 2015 benoemde tot gouverneur van Odessa. Hij belandde echter in een conflict met Porosjenko en begon een eigen oppositiepartij. De Oekraïense veiligheidsdiensten arresteerden hem onlangs op verdenking van samenwerking deelname aan een criminele organisatie. Volgende week besluit een Oekraïense rechter of hij onder huisarrest wordt geplaatst. (NRC)