Kraamvisite

Als je weinig ervaring hebt met kraamvisites bij de zwarte neushoorn is een belangrijke vraag: wat neem ik mee als geschenk? Even Blijdorp bellen. „Wat dacht u van een wilgentak?”, oppert een zegsvrouw. „Moeder-neushoorn is er dol op. Of stro voor de kleine... ach, weet u, laat ook maar. We hebben van alles voldoende.”

Dan maar met lege handen naar de diergaarde. Wel een eervol bezoek. Moeder en dochter mogen nog niemand zien, behalve deze journalist. Vredig zoogt ma haar kind in de kraamstal. „Ik heb hier maanden naar toe geleefd”, zegt verzorger Melle ontroerd. „De geboorte was een hoogtepunt in mijn leven. We zijn apetrots.”

Het beestje heeft nog geen naam. Moeder wel: Naima. Ze beviel vlak voor Kerst. Wereldnieuws, want de zwarte neushoorn sterft uit. In Nederland was de laatste bevalling in 1960. Ook toen in Blijdorp.

Naima heeft, vindt de diergaarde, „een jeugdig uiterlijk.” Maar waar is pa? „Hier”, zegt Melle, wijzend naar een aanpalende ruimte. Vader Vungu is, volgens Blijdorp, „een ware gentleman.” Toch is het beter dat hij apart zit, denkt Melle. „Neushoorns zijn solitaire dieren. Zet je ze bij elkaar, dan is het al snel knokken.”

Die alleenstaanderigheid maakt het paren moeilijk. Evenals de kortdurende vruchtbaarheidscyclus van het vrouwtje: slechts 24 uur. „Die cyclus bepalen we met een bloedtest. En daarna moet de daad meteen volgen”, legt Melle uit.

Kortom, een wonder dat het is gelukt. Het resultaat mag er zijn. „Kijk eens naar die grote oren en ogen, dat is toch vertederend”, zegt Melle, „en die flapvoeten. Heel veel mensen volgen moeder en dochter continu via de live-webcam. Dat verbaast me niets.”

Wanneer de telg naar buiten mag voor publiek, kon Melle bij het bezoek nog niet zeggen, inmiddels is ze buiten geweest. Maar voorlopig is zijn belangrijkste taak het schoonhouden van de kraamstal – „neushoorns zijn viezeriken en plassen overal tegenaan” – en zorgen voor voldoende warm stro voor de baby. Over anderhalf jaar krijgt ze haar eerste vaste hap.

Misschien komt Blijdorp met meer nieuws. Er is nóg een vrouwtje, Wanda. Wanda is weliswaar een oudere dame, maar wie, als Vungu een beetje zin heeft...