Brieven

Klimaat

We zullen het zelf moeten doen

Na de koudste jaarwisseling aan de oostkust van de Verenigde Staten, tweette president Trump dat „we wel wat good old global warming konden gebruiken”. We kunnen er om lachen, maar het is zorgelijk. Ongeveer net zo zorgelijk als de rechter die de Nederlandse staat niet beboet voor het overschrijden van de luchtkwaliteit-normen. Overheden hoeven zich blijkbaar niet te houden aan de regels, overheidsfunctionarissen kunnen klinkklare onzin roepen. Beiden worden niet verantwoordelijk gehouden.

En dat terwijl er wel degelijk wat aan de hand is. Het geld dat de Amerikaanse president niet wil uitgeven aan preventiemaatregelen, wordt straks misschien wel tien- of honderdmaal meer; er zullen dan maatregelen getroffen moeten worden om deze planeet een beetje leefbaar te houden. Want wij kunnen natuurlijk niet met z’n allen op de Veluwe gaan wonen als de rest overstroomt is. Tenminste niet als we ook nog voedsel willen verbouwen.

Preventie is niet sexy. Wij mensen zijn gewend te handelen als het probleem zich voordoet, niet als het zich voor kán doen. We zijn de kikker in het opwarmende water. Maar preventie is wel nodig. Dus maak 2018 het jaar van de preventie. Doe voor de zekerheid die trui aan en de verwarming een graadje lager, want wat kan er gebeuren? Ga toch maar op de fiets, voor de zekerheid, want wie weet snijdt het mes aan twee kanten en wordt u gezonder en de wereld schoner. Kies alsnog voor de elektrische auto in de lease. Als niet u, wie dan wel?


Directeur Zero-e