Europese primeur voor Ronald Mulder en Van Beek

EK schaatsen

Bij het eerste EK afstanden won Ronald Mulder goud op de 500 meter. Er was ook goud voor Lotte van Beek, op de 1.500 meter.

Ronald Mulder was na zijn gouden race op de 500 meter (34,80 seconden) bij de eerste editie van de EK afstanden in de schaatshistorie een gelukkig man. „Ik heb internationaal nog nooit een titel gewonnen”, zei de 31-jarige schaatser, die in het wereldbekercircuit al wel vijf keer zegevierde op de 500 meter. „In het skeeleren heb ik zeven keer EK-goud op mijn naam staan, maar dit is echt pas mijn eerste op schaatsen. Daar ben ik dus heel blij mee.” Mulder bevestigde met zijn zege zijn goede vorm, hij reed vorige week bij het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Thialf ook de winnende tijd (34,49). Zilver was er in Kolomna voor de Fin Mika Poutala, het brons ging naar Pavle Koelizjnikov.

De 1.500 meter leverde Nederland twee medailles op. Thomas Krol pakte zilver met een tijd van 1.45,20, Koen Verweij eindigde als derde in 1.46,40. De Europese titel ging naar de Rus Denis Joeskov, die voor eigen publiek zegevierde in 1.44,53. Joeskov reed vorige maand tijdens de wereldbeker in Salt Lake City met een tijd van 1.41,02 een wereldrecord. Kjeld Nuis, wereldkampioen op de 1.500 meter, was de grote afwezige bij de EK. Hij koos voor een andere voorbereiding richting de Winterspelen in februari in Zuid-Korea. Ook Patrick Roest, olympisch deelnemer dankzij zijn derde plaats op het OKT, ontbrak als ploeggenoot van Nuis in Rusland.

Krol hoopte na afloop van zijn race tevergeefs op diskwalificatie van zijn tegenstander Joeskov, die op de eerste kruising de Nederlander licht hinderde bij het voorlangs rijden. „Ik moest wel degelijk even inhouden”, reageerde Krol bij de NOS. „Ik kwam ook een beetje overeind. Als ik wat meer rechtop was gaan staan, was het nóg duidelijker geweest, denk ik. Maar zo zit ik niet in elkaar. Als het verschil in de eindtijden kleiner was geweest, had ik misschien kunnen winnen zonder lastige kruising. Maar Joeskov was gewoon sneller en beter dan ik. Met de tweede plek mag ik ook heel blij zijn.”

Indrukwekkende slotronde

De eerste gouden medaille ging vrijdag naar Vanessa Herzog. De Oostenrijkse schaatsster bleef op de 500 meter als enige onder de 38 seconden: 37,69. De Russin Angelina Golikova pakte zilver (38,04) en het brons was met een tijd van 38,18 voor de Tsjechische Karolina Erbanova.

Lotte van Beek won op indrukwekkende wijze de 1.500 meter in 1.55,52, mede dankzij een ijzersterke slotronde. „Daar ben ik nog wel het meest blij mee”, liet ze bij de NOS weten. „Ik kon op de laatste kruising nog extra versnellen. Ik deelde zoveel rake klappen uit in mijn laatste ronde en ik kon het tot de finish volhouden. Heel bijzonder, het is toch de eerste Europese titel ooit op deze afstand.”

De EK afstanden zijn nieuw op de internationale schaatskalender. Het toernooi wordt in de even jaren gehouden en komt dan in de plaats van de Europese kampioenschappen allround, die in combinatie met de EK sprint in de oneven jaren worden afgewerkt. Zaterdag worden in Kolomna de 1.000 meter voor mannen en vrouwen, de 3.000 voor vrouwen en de 5.000 meter voor mannen verreden. Zondag staan bij zowel de mannen als vrouwen de ploegachtervolging, de teamsprint en de massastart op het programma. (ANP)